Micii investitori, cu ochii pe aurul din amaneturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce bijutierii vorbesc de scăderea vânzărilor de aur, casele de amanet se laudă cu o cerere mai mare de podoabe vechi. Mai mult metal preţios au vândut şi băncile. Românii cu ceva lichidităţi preferă să investească în bijuteriile de la casele de amanet. În schimb, persoanele bogate cumpără lingouri şi monede de la bănci.

Deşi aurul este investiţia momentului, românii obişnuiţi sunt prea săraci ca să joace pe această piaţă. Vânzările de bijuterii noi confecţionate din metalul preţios sunt în scădere şi doar casele de amanet se laudă cu o cerere mai mare de cercei, brăţări, lănţişoare, medalioane, inele şi broşe, e drept că deja purtate. „Vânzările de bijuterii second-hand din casele de amanet, pe care proprietarii nu le-au mai răscumpărat, au crescut în ultima perioadă. În schimb, vânzările prin magazinele de bijuterii au scăzut dramatic, la şase-şapte tone pe an, adică mai puţin de jumătate din cantitatea de dinaintea crizei", a declarat pentru „Adevărul" Mihail Pacioianu, preşedintele executiv al Federaţiei Metalelor şi Pietrelor Preţioase şi Semipreţioase - Diamond Gold.

Oferta de podoabe din casele de amanet este însă destul de limitată, pentru că, de regulă, doar 10-15% din totalul pieselor rămase sunt într-o stare foarte bună. Restul au un anumit grad de uzură sau sunt chiar deteriorate. Preferinţa românilor pentru bijuteriile deja purtate este perfect justificată din punct de vedere economic, preţurile pieselor vechi fiind la jumătate faţă de cele noi. De exemplu, casele de amanet vând podoabele din metalul galben, de 14 carate, cu 75-80 de lei/gram, în timp ce la cursul Băncii Naţionale a României, gramul a fost cotat ieri cu 154,0399 lei. Valoarea este cu 2,85% în creştere faţă de sfârşitul săptămânii trecute, respectiv cu 17,5% mai mare decât la 28 ianuarie, când aurul a atins minimul din acest an. Aprecierea de luni a gramului de aur vine pe fondul creşterii cotaţiilor internaţionale până la un nou record, de peste 1.622 dolari pe uncie.

BCR a vândut 270 de kilograme de aur în 2011

Însă nu acestea sunt adevăratele plasamente, pentru că singurii care îşi permit să cumpere kilograme de aur sunt cei care au bani mulţi, dar şi cultură financiară. Numai în ultima lună, BCR şi Piraeus Bank, cele două bănci locale care au operaţiuni cu aur cu clienţii, au vândut 70 de kilograme din metalul preţios sub formă de lingouri, după cum au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţii celor două instituţii.

Gramul de aur la casele de amanet se vinde cu 70-80 de lei   Foto: reuters



Din această cantitate, 50 de kilograme sunt vânzările de aur ale BCR din iulie, care se adaugă la aproximativ 220 de kilograme, din prima jumătate de an. Adică, un total de 270 de kilograme în aproape şapte luni, în condiţiile în care instituţia lucrează pe acest segment numai cu clienţii de private banking. „În primele şase luni din 2011 am vândut cât întreg anul trecut. Interesul este în creştere, mai ales pentru cantităţi în jur de unu-două kilograme", ne-au declarat reprezentanţii băncii. De ce este atât de mare cererea de aur? Metalul galben este considerat un refugiu pe timp de criză, o alternativă foarte bună la plasamentele în acţiuni şi active imobiliare. 

Românii care vor să cumpere aur pot să meargă la Piraeus Bank, singura bancă locală care vinde metalul preţios către persoanele fizice. De la începutul anului până în prezent, banca a vândut peste 85 de kilograme în lingouri şi aproximativ 1.500 de monede, după cum au declarat pentru „Adevărul" reprezentanţii băncii.

Record pe pieţele internaţionale

Aurul a atins ieri un nou record, de peste 1.622 de dolari pe uncie. Creşterea vine după ce negocierile dintre politicienii americani pentru creşterea plafonului de îndatorare au intrat în impas la sfârşitul săptămânii trecute, amplificând temerile privind o posibilă încetare de plăţi a SUA, potrivit Reuters.

Chiar dacă majoritatea investitorilor consideră că se va ajunge la un acord, nervozitatea de dinaintea deciziei pune presiune pe dolar, creşte randamentul titlurilor emise de Trezorerie şi susţine aurul. „Dacă politicienii ajung la un acord, după cum mă aştept, preţul aurului va coborî. Înainte să se întâmple aşa ceva, ar putea însă creşte", a spus Matthew Turner, analist la grupul japonez Mitsubishi. 

image
Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite