Micii întreprinzători spun că propriile afaceri au fost mai profitabile decât anul trecut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un sondaj făcut de Consiliul Naţional al IMM-urilor printre întreprinzători arată că 82% din aceştia consideră că firma proprie a funcţionat mai bine în a doua jumătate a anului trecut

Un sondaj făcut de Consiliul Naţional al IMM-urilor printre întreprinzători arată că 82% din aceştia consideră că firma proprie a funcţionat mai bine în a doua jumătate a anului trecut decât în aceeaşi perioadă a anului 2005. 9% consideră că a funcţionat la fel, în timp ce pentru 9% din întreprinzători profitabilitatea propriei firme a scăzut. Pe baza analizei mediului de afaceri, a evoluţiei IMM-urilor şi a aprecierilor proprii ale întreprinzătorilor, CNIPMMR calculează un indice intreprenorial, conform căruia mediul de afaceri din România este în continuare doar satisfăcător, în timp ce în statele membre UE este bun şi foarte bun. Potrivit preşedintelui CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, rezervele de îmbunătăţire ale acestui indice se află în stimularea producţiei interne, cu consecinţa reducerii importurilor şi a deficitului comercial, în reducerea birocraţiei care încetineşte înregistrarea noilor firme, în reducerea parafiscalităţii şi diminuarea blocajului financiar, în condiţiile în care un sfert din firmele româneşti au de încasat bani de la bugetul de stat. Ovidiu Nicolescu consideră că ar fi salutară înfiinţarea unor centre de consultanţă finanţate de la bugetul de stat, precum şi înfiinţarea, la nivelul fiecărui judeţ, a câte unui cluster şi a unui parc industrial destinat exclusiv IMM-urilor.

Reducerea parafiscalităţii dorită de întreprinzători va rămâne doar un demers fără finalitate, în condiţiile în care taxele pentru tot felul de autorizări şi licenţe alimentează veniturile extrabugetare ale instituţiilor statului, consideră Vasile Turcu, vicepreşedinte CNIPMMR. Patronatul IMM-urilor a identificat 534 de avize şi licenţe, administrate de 34 de instituţii publice. 66 de avize sunt duble. Analizele instituţiilor statului au arătat că pentru 104 autorizaţii se poate aplica procedura aprobării tacite, dar legea se află încă în parlament.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite