Micii întreprinzători, la limita subzistenţei!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jumătate din lucrătorii pe cont propriu declară în sondaje că nu pot face faţă costurilor vieţii Aproape 52% din lucrătorii pe cont propriu spun că sunt incapabili să acopere

Jumătate din lucrătorii pe cont propriu declară în sondaje că nu pot face faţă costurilor vieţii

Aproape 52% din lucrătorii pe cont propriu spun că sunt incapabili să acopere cheltuielile necesare traiului. Cei mai mulţi nu pot nici măcar să-şi asigure hrana zilnică.

Ancheta bugetelor de familie pe 2007, realizată de Institutul Naţional de Statistică (INS), a consemnat şi câteva lucruri cel puţin ciudate, referitoare la gospodăriile ai căror capi sunt lucrători pe cont propriu în activităţi neagricole.

La capitolul "posibilităţi de satisfacere a nevoilor de consum", 51,9% din întreprinzătorii chestionaţi au declarat statisticienilor că "nu pot face faţă cheltuielilor cu venitul lunar realizat".

Reamintim că din categoria "lucrători pe cont propriu" fac parte, de regulă, întreprinzătorii înregistraţi ca persoane fizice autorizate şi care desfăşoară diverse activităţi neagricole, cum ar fi croitorie, ceasornicărie, reparaţii electrocasnice etc., dar şi consultanţă, publicitate sau creaţie cultural-ştiinţifică. Despre ei se spune, în general, că au venituri cel puţin îndestulătoare - în niciun caz că ar fi muritori de foame!

Asigurarea hranei, cea mai mare problemă

"Din cauza lipsei resurselor financiare", întreprinzătorii aflaţi în incapacitate de acoperire a costurilor au declarat, în cadrul anchetei INS, că nu pot plăti la timp chiria (3,5%), întreţinerea locuinţei (37,3%), energia electrică (19,7%), telefonul (8,9%) sau abonamentul radio-TV (7,4%). Cei mai mulţi însă (peste 80%) au afirmat că s-au aflat "în imposibilitatea de a cumpăra produse alimentare suficiente pentru asigurarea hranei"...

Pentru că "Adevărul" a urmărit acest fenomen de mai mulţi ani, suntem în măsură să reamintim că ponderea celor care trăiesc la limita subzistenţei crescuse vertiginos în perioada 2004-2005 (ajunsese la peste 85%), însă ulterior a început să scadă spre 80% din totalul celor aflaţi în incapacitate de acoperire a costurilor vieţii.

Particularii scapă greu de lipsuri

Comentând statisticile prezentate alăturat, sociologul Marian Preda ne-a declarat că nu trebuie confundate categoriile privilegiate de lucrători pe cont propriu cu marea masă a întreprinzătorilor. În multe meserii tradiţionale există subgrupuri aflate la limita subzistenţei, probabil oameni în vârstă care cu greu pot găsi alte surse de venit. Însă această raritate a banilor poate fi interpretată şi ca sărăcie subiectivă", a precizat sociologul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite