"Mica atentie" este de prea multe ori necesara pentru accelerarea proceselor administrative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instabilitatea legislativa, administratia slaba, coruptia si lipsa de coordonare dintre autoritatile statului sunt criticile pe care le aduc majoritatea investitorilor germani mediului de afaceri din

Instabilitatea legislativa, administratia slaba, coruptia si lipsa de coordonare dintre autoritatile statului sunt criticile pe care le aduc majoritatea investitorilor germani mediului de afaceri din Romania, se arata intr-un sondaj al IBD-GTZ (programul de Promovare Economica si Ocuparea Fortei de Munca a Ministerului Federal German pentru Cooperarea Economica si Dezvoltare. "Mica atentie" este de prea multe ori necesara pentru accelerarea proceselor administrative mai spun oamenii de afaceri germani, in timp ce 22 la suta dintre acestia considera ca problema coruptiei este foarte mare, 11 la suta o apreciaza ca ridicata, 21 la suta sustin ca este medie, iar 19 procente ca este sub medie.
Nivelul taxelor si impozitelor este prea mare
Un alt element de nemultumire desprins din sondaj este nivelul taxelor si impozitelor, care in opinia a 73 la suta dintre cei chestionati este mult prea mare in comparatie cu cel international. "Pragul maxim de impozitare, de 40 la suta, se aplica de la un nivel foarte redus (310 euro) in comparatie cu standardul international. Nivelul impozitelor pe venit nu este foarte mare, dar exista taxe si contributii care determina o taxare excesiva a muncii", se arata in sondajul IBD-GTZ. Si nivelul TVA a fost un element comentat de oamenii de afaceri germani, 58 la suta dintre acestia sustinand ca TVA-ul este prea ridicat si ca intampina greutati din cauza termenelor prea mari de rambursare. Pe de alta parte, un procent de 27 la suta dintre companiile intervievate s-au aratat nemultumite de concordanta foarte mica dintre cadrul legislativ si actiunile administrative, in timp ce 24 la suta au spus ca aceasta coordonare este foarte redusa, iar 34 la suta au apreciat ca nivelul este multumitor. Formularistica fiscala complicata, nerespectarea termenelor de catre autoritati, lipsa de apropiere a acestora fata de cetatean, comunicarea slaba intre administratiile financiare, atat pe verticala cat si pe orizontala. Sunt alte nemultumiri ale investitorilor germani. Legat de administratia vamala, daca in urma cu patru ani circa jumatate din investitori considerau ca nimic nu se poate rezolva la granita fara mita, in prezent 40 la suta spun ca fenomenul coruptibilitatii este o problema. Mai mult, investitorii germani se plang de prelungirea fara motiv a procedurile vamale si de desele schimbari legislative, care reduc eficienta muncii functionarilor vamali. Printre celelalte dificultati enumerate se numara si reglementarile din domeniul concurentei si al relatiilor de munca, care lasa loc pentru interpretari si necesita o aplicare birocratica. Pentru a rezolva problemele enumerate mai sus, oamenii de afaceri germani au formulat si cateva masuri de reforma, cum ar fi evaluarea cu grija a fiecarei legi noi, instruirea personalului din administratia publica inainte de intrarea in vigoare a actului normativ si a normelor metodologice de aplicare a acesteia. "Stabilirea de obiective strategice in reforma dreptului antreprenorial si fiscal, prin dialog cu reprezentantii mediului de afaceri si introducerea principiului "grija inaintea rapiditatii"", sunt alte propuneri ale investitorilor germani. De asemenea, ei sustin necesitatea ca legile sa nu intre in vigoare inainte de a fi publicate, iar termenele de intrare in vigoare a legilor sa fie mai lejere, respectiv patru pana la sase saptamani. In plus, o masura absolut necesara este, in opinia germanilor, restructurarea structurilor justitiei, pentru a reduce numarul cazurilor in sarcina judecatorilor si aplicarea legii concurentei in cazul intreprinderilor de stat, care beneficiaza prea des de facilitati.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite