Mezelarii din România au cucerit Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procesatorii de carne trimit produse tradiţionale comunităţilor de români din străinătate. La târgul Carnexpo, deschis ieri în complexul Romaero Băneasa, procesatorii de mezeluri au adus produse apreciate pe întregul continent european.

„Să fie bun şi să nu fie prea scump" - asta caută vizitatorii sosiţi ieri la Romaero Băneasa pentru a petrece câteva ore într-un spaţiu care s-a transformat în capitală europeană a mezelurilor: târgul internaţional Carnexpo. „Am venit pentru că ştiu că în astfel de manifestări producătorii aduc tot ce au ei mai bun. Poate că au şi reduceri la preţ, că noi, consumatorii, asta ne dorim, să găsim ceva ieftin şi bun", ne-a declarat, după o scurtă degustare, Gheorghe Petrescu, venit „cu mare interes" să viziteze Carnexpo.

Tot cu mare interes, dar şi cu o necesară discreţie, reprezentanţii diverselor companii expozante se „spionează" reciproc, pentru a vedea cu ce a ieşit concurenţa la expoziţie. Sau, cum reuşeşte fiecare să vină cu produse ieftine şi bune, dar în acelaşi timp să realizeze şi profit. Au şi ce vedea: salamuri crud-uscate, şuncă, slănină şi tot felul de mizilicuri afumate cu diverse arome („fumul de stejar e cel mai bun, că nu se pune la ficat", spune un expozant) şi alte delicatese care au drept numitor comun reţeta tradiţională românească.

Cu această reţetă au şi cucerit, de altfel, Europa: „noi trimitem în comunităţile de români din străinătate produse ce păstrează gustul de acasă, de obicei la cererea lor, şi astfel ne asigurăm şi vânzarea, dar şi notorietatea pe pieţele europene", ne-a declarat Nicu Georgescu, director de vânzări la o companie expozantă.

Salamul demisec, vedetă la târg

Pentru a-şi promova produsele, unii procesatori găsesc soluţii ingenioase. De exemplu, CarmOlimp şi-a creat o divizie de cofetărie care produce dulciuri şi prăjituri cu aspect de hot-dog sau cremvuşti cu muştar. La acelaşi stand puteţi întâlni şi un produs crud-uscat pe care - din motive strict comerciale - l-au numit „Salam demisec".

Aldis dă burse pentru studii

Pentru a-l omagia pe fondatorul său, George Naghi, dar şi pentru a susţine performanţa unor tineri care se confruntă cu mari dificultăţi materiale, compania Aldis va acorda, de la 1 octombrie, burse lunare în valoare de 500 de lei unui număr de şapte studenţi la Agronomie.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite