Meşteşuguri şi artizanat pe bani nerambursabili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Întreprinzătorii care realizează venituri din prelucrarea manuală a materialelor (artizanat) pot obţine fonduri nerambursabile alocate de la buget în cadrul unui program ce se desfăşoară în

Întreprinzătorii care realizează venituri din prelucrarea manuală a materialelor (artizanat) pot obţine fonduri nerambursabile alocate de la buget în cadrul unui program ce se desfăşoară în perioada 2006-2009.
Bugetul pentru 2006 al acestui program a fost epuizat, dar există şanse de realocare a unor fonduri, având în vedere interesul sporit pentru astfel de finanţări, manifestat în rândul întreprinzătorilor.
Sunt beneficiari eligibili, în cadrul programului, persoanele juridice sau persoanele fizice care se încadrează, la data solicitării, în una din următoarele categorii: * sunt organizate în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei şi în baza Legii nr. 31/1990 republicată privind societăţile comerciale; * îndeplinesc condiţiile de încadrare în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii, potrivit dispoziţiilor Legii nr. 346/2004; * sunt constituite ca asociaţii profesionale sau fundaţii şi au ca scop promovarea meşteşugurilor şi a meseriilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual în practicarea lor, a breslelor, a produselor şi serviciilor cu specific tradiţional, inclusiv din domeniul artei populare şi artizanatului; * sunt persoane fizice sau asociaţii familiale autorizate să desfăşoare activităţi în domeniul meşteşugurilor, în special al celor tradiţionale şi în domeniul artei populare şi artizanatului, conform Legii nr. 300/2004; * au capital social integral privat; * realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro; * au cel puţin 1 an de la înfiinţare la data depunerii solicitării acordului de principiu pentru finanţare; * au ca obiect de activitate producerea şi comercializarea produselor care păstrează specificul execuţiei manuale (hand-made) şi artizanat, prestarea serviciilor care presupun un număr mare de operaţii executate manual în practicarea lor sau au ca scop promovarea meşteşugurilor; * şi-au îndeplinit obligaţiile exigibile de plată a taxelor şi impozitelor către bugetul general consolidat şi către bugetele locale.
Sunt excluse de la finanţare societăţile de consultanţă pentru afaceri şi management (cod CAEN 741), societăţile care au ca obiect principal de activitate tipărirea materialelor pentru publicitate (cod CAEN 221, 222, 223) şi agenţii economici care, în ultimii 3 ani, au beneficiat de ajutoare de stat în valoare totală de peste 400.000 RON.
Fondurile nerambursabile astfel obţinute pot fi folosite pentru achiziţionarea de diverse scule, dispozitive, echipamente, utilaje, maşini sau pentru achiziţionarea a maxim două calculatoare tip PC şi/sau sisteme portabile. Excepţie face achiziţionarea unor linii tehnologice care nu mai permit păstrarea specificului execuţiei predominant manuale.
Mai pot fi eligibile şi următoarele activităţi: * participări la târguri şi expoziţii internaţionale, organizate în ţară şi în străinătate; * elaborarea şi producţia de materiale tipărite de promovare a agentului economic, redactate în limbi de largă circulaţie internaţională; * realizarea unui site pe Internet; * participarea la cursuri de formare/calificare sau de specializare/perfecţionare profesională a meşteşugarilor.
Valoarea alocaţiei financiare nerambursabile poate fi de cel mult 90% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 20.000 RON, pentru fiecare beneficiar. (Dan Străuţ)

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite