Meşteşugarii evită criza mizând pe autofinanţare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile cooperatorilor se bazează în proporţie de 94% pe sursele proprii ale societăţilor pe care le conduc şi peste 20% din produsele lor pleacă la export.

În ultimii ani, cooperaţia meşteşugărească nu a realizat profituri spectaculoase, dar a reuşit să evite necazurile specifice crizei economice şi să-şi păstreze intacte atât efectivele de membri şi salariaţi, cât şi unităţile de producţie. Aceasta poate fi considerată o performanţă, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în restul sectoarelor din economie: falimente în lanţ, şomaj în creştere, tăieri de salarii şi un blocaj financiar tot mai greu de depăşit.

Cum au reuşit cooperatorii? În primul rând, ei se autofinanţează şi puţini sunt cei care apelează la credite, reiese dintr-o sinteză prezentată în cadrul seminarului „Societăţile cooperative şi rolul lor în dezvoltarea economică şi socială", desfăşurat recent la Bucureşti în organizarea Uniunii Naţionale a Cooperaţiei Meşteşugăreşti - UCECOM.

„În 2011, Cooperaţia Meşteşugărească a realizat investiţii de circa nouă milioane de lei, finanţate în proporţie de 94% din sursele proprii ale societăţilor cooperative". Mai mult, la o producţie totală de 375 de milioane de lei (aproape 90 de milioane de euro), „livrările intracomunitare de mărfuri şi export, trimise către 14 ţări destinatare, au totalizat 18,5 milioane de euro", se arată în documentul citat. Asta înseamnă exporturi de peste 20% din totalul producţiei, asigurându-se o sursă suplimentară de finanţare.

Legea cooperaţiei trebuie corectată

Prezent la seminarul organizat de UCECOM, vicepreşedintele Agenţiei pentru IMM, Dumitru Nancu, i-a anunţat pe cooperatori că a fost trimisă spre avizare modificarea Legii nr. 1/2005 (Legea cooperaţiei), schimbarea referindu-se inclusiv la articolul 107 care reglementează statutul terenurilor ocupate de unităţile cooperatiste. „Va fi bine-venită această modificare, pentru că noi avem acele terenuri doar în folosinţă, deşi plătim impozite şi taxe ca proprietari, şi sper că lucrurile se vor corecta în sensul că terenurile vor reveni de drept în patrimoniul cooperativelor", a declarat pentru „Adevărul" preşedintele UCECOM, Sevastiţa Grigorescu.  Potrivit oficialului Agenţiei pentru IMM, modificarea legislativă ar putea fi adoptată chiar în această sesiune parlamentară.

Cum funcţionează cooperativele

Spre deosebire de societăţile de tip SRL sau SA, societăţile cooperative au câteva caracteristici care le deosebesc în peisajul economic. Cooperatorii deţin părţi egale (nu inegale, ca acţionarii) şi sunt în acelaşi timp acţionari şi angajaţi ai cooperativelor. De asemenea, decizia este luată în mod colectiv şi de regulă profiturile sunt împărţite şi reinvestite după un plan bine stabilit. Menţionăm că România s-a aflat, în anii 1800, printre fondatorii mişcării cooperatiste internaţionale, iar 2012 a fost declarat de ONU ca fiind Anul Internaţional al Cooperativelor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite