Meseriile intelectuale sunt curse tip maraton

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că nu a intrat la facultate "din prima", s-a angajat la un hotel şi a măturat Calea Victoriei. Acum conduce o companie de consultanţă cu 50 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 2,5

Pentru că nu a intrat la facultate "din prima", s-a angajat la un hotel şi a măturat Calea Victoriei. Acum conduce o companie de consultanţă cu 50 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro, în care este partener. Robert Maxim consideră că în meseriile intelectuale trebuie să munceşti în mod constant, asemenea unui alergător de cursă lungă.
Într-un mod serios, dar deschis, Robert Maxim şi-a spus povestea la ediţia a patra a prezentărilor Try Success, în faţa tinerilor dornici să afle secretul succesului în carieră. Începutul carierei nu anunţa nicidecum prezentul. Picase la facultate, iar pentru că era sociabil, ştia limbi străine şi calculator şi-a zis că e potrivit pentru a lucra într-un hotel. În pantaloni scurţi şi în sandale, s-a dus la recepţie. "Mă cheamă Robert şi caut şi eu de muncă", îşi povesteşte acum prima experienţă pe piaţa muncii. A fost trimis la etaj, unde l-a întâlnit pe directorul hotelului, după cum avea să afle mai târziu. A fost angajat ca bagajist, iar timp de doi ani în "atribuţii" i-a intrat şi măturatul străzii, în faţa hotelului. De atunci a rămas cu convingerea că un rol decisiv pentru a avea succes îl are curăţenia. "Nu vă puteţi permite să încercaţi măcar să izbândiţi dacă nu faceţi curat în jurul vostru", îi sfătuieşte Maxim pe tineri. Între timp, a fost admis la facultate, a progresat în ierarhia hotelului şi a ajuns să facă bilanţul activităţii zilnice a hotelului. Aşa i-a cunoscut pe consultanţii KPMG, care aveau un proiect în România, deşi nu aveau birou aici. De la mici joburi făcute pentru aceştia, cum ar fi pregătirea unor prezentări, a ajuns să fie invitat la interviu, atunci când compania şi-a deschis birou. Toată formarea ca şi profesionist a căpătat-o aici, consideră Maxim.
El îi sfătuieşte pe tineri să nu pună banul pe primul loc în alegerea carierei. "Banul este un rezultat matematic al acţiunilor voastre", crede Maxim. El le recomandă tinerilor să aibă răbdare şi să fie perseverenţi. "În meserii care au o componentă intelectuală puternică, cel care are succes este cel care reuşeşte să se comporte ca un alergător de maraton. Câştigul nu vine repede, ci după cinci, 15 sau chiar 20 de ani", consideră el. Echilibrul şi-l găseşte în familie. "Acasă nu discut business. Soţia nu ştie ce clienţi am. Se uită pe site dacă vrea să afle", spune el râzând. Nici cu partenerii nu discută afaceri, în timpul liber.
Cartea de vizită primită de la Ion ţiriac i-a arătat că mai important decât funcţia este numele. Pe ea nu scria decât numele proprietarului, iar pe verso era trecut numărul de telefon al secretarei. "Nu vă luptaţi pentru titluri, pentru ce scrie pe cartea de vizită. ştiu că este foarte frumos să-ţi scoţi prietena la o cafea şi să-i arăţi o carte de vizită pe care scrie manager şi te simţi şi mai bine. Te simţi şi mai bine când nu trebuie să scrie nimic pe cartea de vizită. Adevărata libertate şi adevărata realizare aici stau."
Timpul este probabil resursa cea mai importantă a unui consultant, motiv pentru care Maxim îi avertizează pe cei tineri: "Să nu vă bateţi joc de nici un minut din viaţa voastră, să nu vă bateţi joc de timpul vostru, pentru că vă bateţi joc de viaţa voastră."
Consultanţă pentru integrarea Petrom în OMV
Ensight Management Consulting este liderul local pe piaţa românească de consultanţă în management în termeni de cifră de afaceri şi număr de angajaţi, spun reprezentanţii companiei. Cei mai importanţi clienţi ai săi, ca pondere, vin din domeniul financiar-bancar şi din cel energetic. Unul dintre proiectele majore pe care le derulează compania este cel de asistenţă şi consultanţă în procesul de integrare a Petrom în OMV. "Contractul a început anul trecut, după achiziţionarea Petrom de către OMV, şi va continua sigur până în 2007. Noi intervenim pe partea de reinginerie de procese, managementul schimbării, comunicare, arhivare, implementare ERP/SAP. Este un proiect foarte complex, care antrenează numai din partea Ensight aproape 20 de consultanţi", a declarat Robert Maxim. Compania are acum 50 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 2,5 milioane de euro.

#În meserii care au o componentă intelectuală puternică, cel care are succes este cel care reuşeşte să se comporte ca un alergător de maraton. Câştigul nu vine repede, ci după cinci, 15 sau chiar 20 de ani.
Robert MaximCEO Ensight Management Consulting

Robert Maxim, o carieră de succes:
12 ani de experienţă în consultanţă de management
Experienţă în multinaţionale mari şi companii locale: Manager KPMG Consulting, e-Business Head Citibank
Consultant Certificat în Management (CCM)
Auditor Certificat de Sisteme Informatice (CISA)
Membru ISACA România (Asociaţia de Audit şi Control al Sistemelor Informatice) şi PMI
Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Politice, licenţă în Drept internaţional
International Business School, Marea Britanie, diplomă în Management Financiar
Ecole Nationale des Ponts et Chaussees, Paris (MBA)
Managing Partner Ensight Management Consulting

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite