Merkel respinge obligaţiunile comune şi susţine înăsprirea cadrului fiscal la nivel european!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Criza datoriilor din zona euro nu poate fi rezolvată peste noapte”, a declarat astăzi Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

De asemenea, Merkel a insistat pe nevoia de a dezvolta un plan pe termen lung pentru a ieşi din criză, care să aibă la bază creşterea gradului de reglemetare fiscală prin schimbarea normelor actuale prezente în tratatele europene.

Cu o săptămână înainte ca liderii Uniunii să se întâlnească la Bruxelles pentru ceea se consideră a fi Summitul în care se va decide soarta zonei euro, Merkel a respins încă o dată ideea introducerii obligaţiunilor comune şi a pledat împotriva măsurilor care ar putea să distrugă credibilitatea Băncii Central Europene.

„Guvernul a spus foarte clar că problema datoriilor europene nu poate fi rezolvată peste noapte. Nu există o soluţie miraculoasă. Nu există o soluţie uşoară şi rapidă. Rezolvarea acestei probleme a datoriilor este un proces căruia îi vor trebui ani buni pentru a fi rezolvat”, le-a spus Merkel parlametarilor UE.

Cancelarul Germaniei se află sub o presiune imensă, provocată de luarea unei decizii importante care să rezolve criza ce s-a răspîndit ca un virus dinspre Grecia, Portugalia şi Irlanda către ţările centrale ale Europei, ridicând numeroase semne de întrebare cu privire la rezistenţa blocului euro în faţa impactului pe care îl exercită criza asupra lui.

Merkel a comparat lupta liderilor UE pentru a salva Europa din criza cu un maraton, avertizând că cei care se grăbesc la linia de start, vor resimţi oboseala cu mult înainte de a ajunge la linia de final.

„Participanţii la maraton spun de obicei că traseul devine mai dificil la linia de 35 de kilometri, dar de asemenea spun că e posibil să atingă linia de final numai dacă sunt conştienţi de la bun început de întreaga provocare la care se supun şi numai dacă se adapteaza sistematic la distanţă, pot face faţă”, le-a spus Merkel parlamentarilor din Camera Inferioară a Parlametului German.

„ Cel care începe în forţă nu e neapărat cel care câştigă. Câştigător este cel conştient de traseul pe care îl are de parcurs şi îţi adaptează viteza în funcţie de distanţă.”

Merkel a făcut declaraţii la o zi după ce preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi-a prezentat susţinerea în ceea ce priveşte coordonarea mai strictă a bugetelor naţionale, respingând însă ideea supravegherii bugetelor de către Parlementul Europen.

„Reforma din Europa nu este un marş pentru deţinerea supremaţiei de o singură instituţie”, a declarat Sarkozy la Toulon.

Obligaţiunile comune sunt inutile!

Merkel a spus că introducerea obligaţiunilor comune este inutilă şi că cei care au îmbrăţişat această idee şi o văd ca pe un remediu „nu au înţeles adevărata natură a crizei”.

Angela Merkel a criticat politicienii pentru că nu au reuşit să asigure respectarea normelor fiscale ale zonei euro, ce erau stipulate în Pactul pentru Stabilitate şi Creştere şi a spus că altă alternativă în afară de introducerea unor noi reguli mult mai stricte care să fie şi respectate, nu există.

„ Nu avem altă opţiune mai bună decât să impunem noi tratate Europene. Ne ducem la Bruxelles cu ţinta de a introduce aceste schimbări în tratate. Vrem asta pentru a evita o despărţire a ţărilor euro şi a statelor membre non-euro.”

Frank-Walter Steinmeier, liderul opoziţei Social Democrate, a declarat în Camera Inferioară a Parlametului German, după ce Merkel a ţinut un discurs, că aceasta încearcă să manipuleze liderii UE.

“ Nimeni nu te învinovăţeşte pe tine pentru criză. Dar felul în care reuşeşti să o întorci în favoarea ta e scandalos”, a spus Steinmeier, cel care a pierdut în faţa lui Merkel la alegerile din 2009.

“ Când la tine e bine, critici ţările care vor ajutorul Băncii Centrale Europene pentru a le salva, dar când şi la tine e rău, te rogi la BCE să continue cumpărarea de obligaţiuni”, a mai spus acesta.    

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite