Merkel a fost pusă la zid de marile companii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şefii a peste 40 de corporaţii au semnat o petiţie prin care atenţionează asupra viitorului economic incert al Germaniei. Deutsche Bank, BASF, Metro, Siemens şi Bertelsmann sunt doar câteva dintre companiile nemulţumite de acţiunile Cancelariei de la Berlin.

Recent, principalii producători de energie din Germania au ameninţat că vor închide din centrale, în cazul în care Cancelaria va aproba noul plan de impozitare a energiei nucleare. Acum, reprezentanţii celor mai mari companii care au operaţiuni în statul german au trimis o scrisoare deschisă Angelei Merkel.

Citiţi şi:

Merkel pune pe jar industria energiei nucleare

Cancelarul Germaniei, prin care susţin că noua taxă ar putea afecta viitorul economic al ţării, informează „The Wall Street Journal". Astfel, ei au anunţat că impozitarea energiei nucleare, în lipsa unei alternative sustenabile, va fi duce la diminuarea investiţiilor din partea corporaţiilor.

„Sunt foarte multe în joc: siguranţa zilei de mâine şi viitorul Germaniei ca un centru al afacerilor. Asta ne priveşte pe toţi", se arată în documentul publicat de mai multe publicaţii germane.

Front comun

Preţurile pentru energie ale Germaniei, peste media celor practicate în Uniunea Europeană, reprezintă o problemă delicată pentru corporaţii, ale căror fabrici şi birouri consumă aproximativ 50% din producţia totală de electricitate.

Doar BASF, cel mai mare producător de farmaceutice din lume, este responsabil pentru mai mult de 1% din consumul total de energie din Germania. Un purtător de cuvânt al Bertelsmann, trust de presă cu operaţiuni în 63 de ţări şi cu peste 100.000 de angajaţi, a afirmat că directorul executiv Hartmut Ostrowski a semnat scrisoarea comună pentru că „sursele de energie regenerabilă sunt cheile viitorului".

Noua taxă ar urma să fie plătită de producătorii de electricitate care deţin reactoare nucleare, aducând statului venituri de 2,3 miliarde de euro anual, în contextul în care 28,3% din producţia totală de energie a statului este nucleară.

Însă companiile sunt de altă părere. E.ON, RWE, EnBW şi Vattenfall au aeninţat că, dacă planurile Cancelariei devin realitate, vor închide centralele ce intră sub noua schemă de taxare. În prezent, în Germania funcţionează 17 centrale nucleare, care au o capacitate totală de peste 20.000 de MW.

„Cancelarul consideră această scrisoare o contribuţie complet legitimă la discuţii. Nu există nicio obiecţie la asta", a declarat Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Angelei Merkel, citat de „The Wall Street Journal".

Promisiuni uitate

După ce a câştigat alegerile din septembrie, coaliţia conservator-liberală condusă de Angela Merkel a promis că va amâna termenul de dezafectare a centralelor nucleare. Anunţul a fost pe placul marilor companii, care afirmau că în absenţa unei astfel de măsuri, preţurile - şi aşa ridicate - ar exploda. 

Acum, Norbert Röttgen, ministrul Mediului, susţine numai o amânare de scurtă durată, atrăgând nemulţumirea industriaşilor. Deocamdată, Cancelaria a amânat luarea unei decizii privind impozitul pe energia nucleară până la sfârşitul lunii septembrie.

17 este numărul de centrale nucleare din Germania, care generează împreună 28,3% din producţia totală de electricitate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite