Merkel: Europa va cere retragerea rapidă a programelor de sprijinire a economiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa va cere la reuniunea G20 de săptămâna următoare retragerea rapidă a programelor de stimulare fiscală şi concentrarea pe consolidarea bugetară, a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit Reuters.

"Statele europene participante la G20 consideră că astfel de decizii sunt urgente pentru a împiedica noi crize similare în viitor", a spus Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Poziţia cancelarului contrastează cu cea a preşedintelui american Barack Obama, care a afirmat săptămâna aceasta că problema finanţelor publice trebuie abordată pe termen mediu.

Cabinetul condus de Merkel a prezentat în iunie cel mai amplu program de austeritate bugetară de după Al Doilea Război Mondial, cu reduceril de cheltuieli şi majorări de taxe în valoare de 80 de miliarde de euro în următorii patru ani. Scopul programului de economii al guvernului german este reducerea deficitului bugetar de la peste cinci procente din Produsul Intern Brut la trei procente din PIB, limita prevăzută în Pactul de stabilitate, până în 2013, potrivit Financial Times. Totodată, acest plan de austeritate va permite guvernului respectarea prevederilor din Constituţie, care cer reducerea deficitului structural la 0,35 procente din PIB până în 2016.

Ministrul de Finanţe al Marii Britanii, George Osborne, a declarat la postul de radio BBC 4 că Executivul va anunţa reducerea cheltuielilor publice cu 6,2 miliarde de lire sterline (7,2 miliarde de euro), ca o primă etapă unui program mai amplu de diminuare a deficitului bugetar al ţării. Marea Britanie a avut în 2009 al treilea mare deficit din Uniunea Europeană, calculat după standardele europene ESA95, fiind devansată doar de Irlanda (14,3%) şi Grecia (13,6%). La 31 martie, Marea Britanie a avut un deficit de 11,1% din PIB.

Guvernele europene au lansat măsuri de austeritate pentru a împiedica o extindere a crizei datoriilor începută în Grecia. Liderii celor mai mari 20 de economii dezvoltate şi în curs de dezvoltare se vor întâlni pe 26-27 iunie la Toronto, în Canada.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite