Melrose a decoperit noi zăcăminte de gaze în Marea Neagră bulgărească, cu o platfomă a lui Gabriel Comănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania britanică Melrose Resources, care a câştigat recent dreptul de a explora şi exploata două perimetre petrolifere pe platoul continental românesc, a anunţat descoperirea unui nou zăcământ de gaze în apele bulgăreşti ale Mării Negre, relatează publicaţia OffshoreEnergyToday.com.

Zăcământul, denumit Kavarna Est, este localizat în perimetrul Galata, unde deja există descoperiri mai vechi, aflate în exploatare.

Melrose utilizează în acel perimetru platforma petrolieră Jupiter, aparţinând companiei constănţene Grup Servicii Petroliere din grupul Upetrom, controlat de omul de afaceri Gabriel Comănescu.

„Kavarna Est este a treia descoperire consecutivă a companiei în Bulgaria. Ne concentrăm strategia locală pe platforma Galata şi pe infrastructura existentă", a declarat David Thomas, CEO Melrose Resources.

Melrose Resources va investi 48 de milioane de euro în perimetrele câştigate în România

Melrose colaborează cu Upetrom şi în România. La începutul lunii iulie, asocierea Melrose - Petromar Resources (din grupul Upetrom) a câştigat dreptul de a explora şi exploata două perimetre petrolifere în apele româneşti ale Mării Negre.

Melrose deţine 80% din consorţiu, iar Petromar - 20%.

Acest pas a marcat şi debutul grupului Upetrom pe segmentul explorării şi producţiei de ţiţei şi gaze. Până acum, compania avea activităţi în domeniul serviciilor de foraj şi construcţii petroliere.

Melrose a anunţat că va investi aici 40 de milioane de lire sterline (48 de milioane de euro) în următorii trei ani.

Compania are, de asemenea, activităţi în Statele Unite, în Texas şi New Mexico, pe care are de gând să le vândă pentru a se focusa pe prospecţiuni în România, Bulgaria, Turcia şi Egipt, spuneau oficialii Melrose, după anunţarea câştigătorilor licitaţiei din România.

„Suntem încântaţi că suntem câştigători pentru două blocuri offshore de mare calitate în România. Aceasta reprezintă un punct de cotitură important pentru companie, întrucât dorim să rămânem în această ţară pe termen lung", a declarat David Thomas, CEO Melrose Resources.

În aceste blocuri a fost descoperit ţiţei, dar nu a fost încă extras, mai spun reprezentanţii Melrose.

Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 150 de milioane de lire sterline.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale a organizat o rundă de concesiuni începând de toamna trecută, în care au fost scoase la licitaţie cele cinci perimetre maritime câştigate de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Ofertele au fost analizate la data de 30 iunie 2010.

Două dintre perimetre au fost atribuite consorţiului Lukoil-Vanco, în timp ce asocierea Melrose Resources-Petromar Resources a câştigat alte două blocuri. Al cincilea perimetru a rămas liber şi va fi scos la licitaţie în următoarea rundă.

În perioada următoare vor fi negociate clauzele acordurilor petroliere, care vor intra în vigoare la începutul anului viitor, după ce vor fi legiferate prin Hotărâri de Guvern.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite