Melcii romanesti - apreciati in restaurantele de lux din Franta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Carnea prelucrata de melc costa 5 euro/kg iar cochiliile 4 euro/kg

"Escargot a la coquille ou a sauce bourguignonne" este una din cele mai renumite specialitati pe baza de carne de melci servite in restaurantele de lux din Franta. Romania este un exportator traditional de carne de melci, avand o istorie care se intinde pe 40 de ani. Helix Pomatia si Helix Lucorum sunt doua dintre cele mai apreciate specii de melci la export. Inainte de 1990, cantitatea de carne de melci - care are o deosebita valoare nutritiva - exportata de tara noastra era de 150-250 tone anual, in functie de conditiile de clima, monopolul detinandu-l la vremea aceea reteaua Centrocoop-ului. La ora actuala cantitatea de carne exportata este mult mai mare, o serie de firme straine, in special din Franta, deschizandu-si fabrici in Romania. In acest an, doar o singura firma din cadrul Centrocoop a prelucrat carne de melci. Scaderea din ultimii ani a consumului pe pietele externe si diminuarea pretului la produsul finit, in comparatie cu pretul materiei prime - melcii vii - sunt problemele cu care se confrunta prelucratorii de carne de melci. "Pretul materiei prime a crescut cu circa 15%, iar pretul produsului finit a scazut cu peste 30%", ne-a declarat Mugur Marinescu, directorul IOMCOOP Sibiu, firma care a prelucrat in acest an circa 100 tone de carne de melci si care dispune de dotari la ultimele standarde europene pentru activitatea de prelucrare a carnii de melc. "Activitatea este profitabila, este loc destul pe piata si pentru alte firme, insa o problema cu care ne confruntam este fiscalitatea infioratoare si lipsa de forta de munca", a precizat Marinescu. Se pare ca in prezent pe piata functioneaza multe firme care prelucreaza carne de melci, care insa prefera sa lucreze cu munca la negru. Dupa 1990, o serie de agenti economici, profitand de vidul legislativ, au inceput sa achizitioneze si sa exporte melci vii sau prelucrati sumar fara respectarea conditiilor de dimensiune minime si maxime, protejarea anumitor zone, respectarea perioadelor de interdictie a culesului. Din 1995 s-au elaborat reglementari stricte privind recoltarea, capturarea melcilor vii si exportul de melci, in concordanta cu legislatia internationala in domeniu. In prezent este interzis exportul de melci vii, in scopul protejarii speciei. La export se dau atat carnea, cat si cochiliile aferente. "Este greu sa gasesti un contract de export numai pentru carne de melci, pentru ca cele mai multe retete frantuzesti presupun servirea, intr-o cochilie, a unui amestec de carne de melc, unt, usturoi si verdeturi", ne spune unul dintre exportatorii de carne de melc. Un studiu realizat de Institutul National de Biologie arata ca in acest an potentialul de recoltat este de 2000 tone melci vii. In acest an pe piata romaneasca de melci doar patru firme au prelucrat carne de melci. "Acum cateva saptamani a dat telefon la noi Dan Pascariu care se interesa de unde putea sa ia carne de melci prelucrata", ne-au spus surse din Centrocoop. Din pacate, multi patroni de restaurante chinezesti prefera sa ia melci sau broaste de la tigani din Obor in loc sa apeleze la firmele autorizate in acest scop. Alti patroni recurg la importul de carne de melc, nestiind ca de multe ori aceasta carne este de fapt de provenienta din Romania. Carnea prelucrata de melc este exportata la pretul de circa 5 euro/kg, iar cochiliile - 4 euro/kg.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite