Medvedev împinge Rubla ca monedă de rezervă, pentru a reduce dominaţia dolarului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia vrea ca Rubla să fie una dintre valutele internaţionale de rezervă, în condiţiile în care preşedintele Dmitri Medvedev a reafirmat intenţia de a reduce dominaţia dolarului şi de a transforma Moscova într-un pilon financiar la nivel mondial, titrează Bloomberg.

Analiză: Cum se manifestă criza în fiecare stat din Uniunea Europeană

„În urmă cu numai trei sau cinci ani era doar o fantezie să creezi o nouă valută de rezervă", a declarat, vineri, Medvedev într-un discurs ţinut la Sankt Petersburg. „Acum discutăm serios acest lucru", a precizat oficialul.

Medevedev, care în repetate rânduri a susţinut o monedă supranaţională pe măsura dolarului american, a transmis că se poartă discuţii cu China, pentru extinderea opţiunilor. Lumea ar avea nevoie de cel puţin şase valute de rezervă, a precizat Medvedev.

„Este un lucru absolut necesar. Dezvoltarea unui centru financiar la Moscova va întări considerabil poziţia Rublei ca una dintre monedele de rezervă", a adăugat şeful de stat.

Declaraţiile lui Medvedev subliniază ambiţia Rusiei de a-şi reafirma puterea globală în urma crizei financiare. Produsul Intern Brut (PIB) a scăzut cu aproape 8% în 2009, cea mai mare contracţie de la căderea comunismului în 1991, după ce criza creditelor a prăbuşit comerţul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite