Mediul de afaceri, poluat de scandalurile politice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Instabilitatea instituţiilor îi derutează pe oamenii de afaceri, creează costuri suplimentare şi erodează încrederea investitorilor.

Criza statului de drept nu-i lasă indiferenţi pe întreprinzători, care îşi văd afacerile puse în dificultate (dacă nu chiar în pericol) în aceste zile de haos politic. Deprecierea leului şi erodarea încrederii investitorilor ar fi principalele îngrijorări pentru cei mai mulţi oameni de afaceri care şi-au exprimat opiniile în cadrul unui minisondaj „Adevărul".

Se scumpesc materiile prime

„Deteriorarea mediului de afaceri se vede clar în cursul de schimb. Modificările cotaţiilor euro/leu au ridicat preţurile la materii prime, iar pierderile se vor reflecta mai târziu. Aşadar, şi consumatorul final va resimţi creşterea preţurilor", a declarat pentru „Adevărul" Constantin Chesculescu, directorul companiei de marochinărie Rapel. El a spus că probabil cei mai fericiţi sunt exportatorii, deoarece ei cumpără mai mult cu aceiaşi bani. În schimb, nu este o situaţie tocmai fericită pentru investitori.

„Mediul de afaceri nu a fost niciodată prietenos, dar acum este şi mai rău. Investitorii pot fi acum nervoşi din cauza acestei situaţii. Dacă ei sunt pe punctul de a investi, este posibil să amâne aceste investiţii", a completat Chesculescu. Omul de afaceri a mai spus că „aşteptăm ca lucurile să se aşeze, după referendum, iar dacă nu se vor linişti lucrurile atunci, cu siguranţă se vor calma în toamnă".

Necazuri în turism

Pe fondul acestor tensiuni politice, românii au ales să-şi petreacă vacanţele în ţară, deoarece preţurile sunt în lei, ne-a spus Lucia Morariu, directorul general al agenţiei de turism Eximtur. „În luna iulie, achiziţiile de vacanţe în străinătate au scăzut cu 10-15% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. În schimb, românii au cumpărat cu 24% mai multe vacanţe în România", a declarat Lucia Morariu.

În ceea ce priveşte călătoriile de afaceri, corporaţiile au blocat bugetele pentru business-travel, din cauza incertitudinilor politice. „Dacă la începutul anului am observat o tendinţă de creştere în rândul achiziţiilor călătoriilor de afaceri, acum această tendinţă s-a  atenuat", susţine Lucia Morariu. Unii jucători din industria de turism care suferă în urma acestui scandal politic sunt tour-operatorii externi, deoarece ei sunt nevoiţi să vândă mai scump vacanţele, ceea ce a dus şi la o scădere a cererii, a explicat Morariu.

Efectele se vor vedea pe termen mediu

Incertitudinile din sfera politică intoxică activitatea companiilor încă viabile, iar criza economică a făcut ca un număr mare de firme să intre în faliment. Acum, criza politică sporeşte gradul de incertitudine şi „s-ar putea ca băncile străine să retragă sprijin şi chiar capital din sucursalele locale", ne-a declarat Marian Duşan, preşedintele grupului de reflecţie „Romanian Business Accelerator", specializat în atragerea de investiţii străine.

Efectul? „Va fi o creditare în valută (euro) mult mai dificilă în partea a doua a anului. Azi, pentru a ne împrumuta moneda naţională ar trebui să avem dobănda scăzută cu două puncte procentuale. Este evident că o creditare mai dificilă sau mai scumpă poate duce şi la blocaje financiare. Consider însă că acesta nu va fi un fenomen generalizat, ci unul punctual", a explicat Duşan.
El reaminteşte că agentia Moody's deja a scăzut perspectiva de rating a României şi „probabil că şi alte agenţii de evaluare au să ne retrogradeze calificativul, atâta vreme cât conducătorii ţării noastre nu au o viziune clară pe termen lung". „În partea a doua a anului vom vedea toate efectele deprecierii leului şi, pe termen mediu, cred că se vor mai adăuga la pierdere 2-3% din PIB, în principal din cauza reducerii investiţiilor, creditării şi consumului", conchide Marian Duşan.

Toată lumea schimbă preţurile

Sorin Minea, patronul Angst şi preşedintele patronatului Romalimenta, consideră că scandalul politic nu are impact direct asupra mediul de afaceri. „Situaţia actuală a influenţat cursul, şi astfel s-au modificat preţurile. Acum toată lumea schimbă preţurile", a explicat Sorin Minea.

El a spus că instabiliatea politică nu l-a determinat să anuleze anumite contracte, şi nici nu a avut o influenţă negativă în relaţia cu partenerii săi.
La rândul său, Eduard Uzunov, omul de afaceri care deţine agenţia imobiliară Regatta, arată că efectele instabilităţii politice nu se resimt imediat în sectorul intermedierilor, dar a observat că sunt firme care au anulat decizia de a se muta într-un birou nou.

Expertul imobiliar susţine că oamenii din mediul politic trebuie să-şi îndrepte atenţia către companii şi să nu mai pună presiune pe mediul de afaceri. „Cei care vor fi la guvernare trebuie să înţeleagă acest semnal de alarmă şi să-şi îndrepte atenţia către IMM-uri", susţine Uzunov.

FMI va fi aici între 31 iulie şi 13 august

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) se va afla la Bucureşti în intervalul 31 iulie - 13 august pentru a şasea misiune de evaluare a acordului preventiv cu România, a declarat reprezentantul FMI pentru România şi Bulgaria, Tonny Lybek.

"Deteriorarea mediului de afaceri se vede clar în cursul valutar. Modificările cotaţiilor au ridicat preţurile la materii prime."
Constantin Chesculescu directorul firmei Rapel

"Situaţia actuală a influenţat cursul de schimb, şi astfel s-au modificat preţurile. Acum toată lumea schimbă preţurile."
Sorin Minea preşedinte Romalimenta

"Criza politică sporeşte gradul de incertitudine şi s-ar putea ca băncile străine să retragă sprijin şi chiar capital din sucursalele locale."
Marian Duşan preşedinte „Romanian  Business Accelerator"

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite