Media scumpirilor a scăzut la jumătate în lunile de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata anuală a inflaţiei a scăzut în august la 4,25%, după ce în perioada aprilie-mai a fost de peste 8,3%, arată datele raportate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică. Din iunie până în august, inflaţia lunară a avut o scădere continuă.

Preţurile de consum au scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a ieftinirii alimentelor, astfel că rata anuală a inflaţiei se apropie de intervalul ţintit de BNR.
Faţă de luna anterioară, media preţurilor a fost cu 0,35% mai mică, în condiţiile în care alimentele s-au ieftinit cu 1,4%, iar preţurile la mărfurile nealimentare au rămas aproape neschimbate. La servicii s-a înregistrat o creştere de 0,83%.
În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare reducere de preţuri a fost raportată la fructele proaspete, care s-au ieftinit cu peste 17% faţă de luna anterioară. Alte reduceri importante au mai avut loc la cartofi, cu 11,5%, dar şi la legume şi conserve de legume, unde preţurile au coborât cu 10,6%.

CFR a stricat media naţională

La polul opus, o creştere importantă de preţuri a avut loc la ouă, care s-au scumpit cu 5,2% faţă de luna precedentă.
Preţurile la mărfurile nealimentare, printre care confecţii, încălţăminte, tutun ţigări, dar şi energie electrică şi gaze, au rămas aproape neschimbate faţă de luna anterioară. Serviciile s-au scumpit în principal pentru transportul feroviar, cu 10,2%, apă, canal, salubritate cu 3,78%, dar şi pentru transportul urban şi interurban cu 1,29% şi, respectiv, 1,23%.
De la începutul anului, cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate de mărfurile nealimentare, care s-au scumpit cu 3,33%, urmate de cele pentru servicii, cu 1,95%. La alimente, creşterea de preţuri a fost mult mai mică, de 0,44%.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite