Media scumpirilor, la un nou maxim istoric

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preţurile au crescut, în medie cu 0,5% în octombrie faţă de septembrie, iar rata anuală a inflaţiei a urcat la 7,8%, după ce au fost înregistrate scumpiri importante la unele alimente. De asemenea, deprecierea leului a determinat creşterea costurilor pentru servicii, arată statisticile oficiale. Inflaţia anuală din octombrie reprezintă un nou maxim al ultimilor doi ani.

Datele raportate azi-dimineaţă de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în octombrie faţă de septembrie, creşterea inflaţiei a fost determinată în cea mai mare parte de scumpirea alimentelor cu 0,8%, dar şi de deprecierea uşoară a leului, care a contribuit la creşterea costurilor cu serviciile de 0,6%. Avansul preţurilor la mărfurile nealimentare a fost ceva mai moderat, de 0,2%.
Potrivit cursurilor medii afişate de banca centrală, moneda naţională s-a depreciat luna trecută cu aproape 0,4% în raport cu euro, de la 4,2642 lei/euro în septembrie la 4,2798 lei/euro în octombrie.

Cine sunt vedetele inflaţiei

În categoria mărfurilor alimentare, cea mai mare creştere a preţurilor a fost înregistrată la cartofi, care s-au scumpit cu 12%, dar şi la ouă, care puteau fi cumpărate la preţuri cu 7% mai mari.
Alte creşteri importante la preţurile produselor alimentare au mai fost raportate la uleiul comestibil, care s-a scumpit cu aproape 5%, dar şi la făină, unde preţurile au fost cu 2% mai mari.
În categoria serviciilor, cele mai mari creşteri de preţuri au avut loc pentru transportul cu CFR, unde tarifele au urcat cu aproape 5%, urmate de cele pentru transportul urban, unde creşterea a fost de aproape 2%. O scumpire a serviciilor cu 1% a fost raportată în cinematografe, teatre, muzee şi pentru cheltuieli cu învăţământul şi turismul.
La mărfurile nealimentare, cel mai semnificativ avans al preţurilor a avut loc la energia termică, unde costurile au fost cu 2% mai mari, în rest fiind înregistrate modificări de preţ modice, în limita unui punct procentual.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite