Măsurile Guvernului nu se simt în PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sectorul construcţiilor s-a prăbuşit în primul trimestru al acestui an cu 17,3%, semnalând, printre altele, absenţa investiţiilor. Declaraţiile repetate ale autorităţilor cu privire la aplicarea unor măsuri de încurajare a construcţiilor au rămas la nivel de intenţie. Doar industria merge bine.

Principala ramură care a contribuit la scăderea Produsului Intern Brut (PIB) cu 2,6% în primele trei luni ale acestui an au fost construcţiile. Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), volumul lucrărilor în acest domeniu a scăzut cu 17,3% faţă de primul trimestru al anului trecut.

Analiştii spun că această reducere este foarte puternică şi arată că măsurile de stimulare a construcţiilor fie nu au fost eficiente, fie au lipsit. Sectorul nu are şanse de revenire nici în perioada următoare, în lipsa proiectelor ample de investiţii.

Economistul-şef al BCR, Lucian Anghel, susţine mai degrabă a doua variantă. „Proiectele de investiţii nu au prea fost, de vreme ce nu se văd nici volumul lucrărilor de construcţii inginereşti, nici în formarea brută de capital fix", a spus Anghel, pentru „Adevărul".

Prima componentă a scăzut, în martie 2010 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu 22,5%. Aceasta înseamnă mai puţine proiecte de drumuri, căi ferate, poduri, aeroporturi sau stadioane. Cea de-a doua - formarea brută de capital fix - arată, de fapt, volumul investiţiilor, care s-a redus cu 28,9% faţă de primele trei luni din 2009.

„Efecte multiplicatoare" zero

Economistul-şef al Volksbank, Melania Hăncilă, spune, la rândul ei, că măsurile Guvernului au avut un impact scăzut. Programul „Prima Casă", de pildă, nu a produs „efectele multiplicatoare" pe care se bazau autorităţile. „Reabilitarea termică a avut un efect limitat asupra sectorului. Iar «Prima Casă» a reuşit să aducă doar o relativă stabilizare a preţurilor", a declarat Hăncilă, pentru „Adevărul".

Aceasta spune că nu există perspective de revenire nici în 2010, pentru că nu sunt bani. „Sectorul va rămâne cel mai afectat din punct de vedere economic şi îşi va reveni ultimul, dar stimulat de mediul privat", a precizat Hăncilă.

Toate sectoarele economiei au mers prost, mai puţin industria, care şi-a creat un trend ascendent, independent de evoluţiile interne. În serie brută, aceasta a înregistrat o creştere a volumului de activitate de 4,2% faţă de primele trei luni ale anului trecut. De altfel, potrivit lui Lucian Anghel, acesta este şi singurul semnal pozitiv cu privire la economie.

„Deşi industria merge bine, este insuficient pentru o ajustare generală pozitivă, în condiţiile în care acest sector contribuie cu numai un sfert la formarea PIB", a spus economistul. Hăncilă a precizează, la rândul său, că trendul de creştere va continua, iar acest domeniu va avea o contribuţie pozitivă la PIB pe tot parcursul anului.

TVA-ul nu mai aduce bani

O evoluţie semnificativă s-a înregistrat şi la capitolul veniturilor colectate la bugetul de stat. Astfel, volumul impozitelor pe produs au scăzut cu 10,7%. Economistul BCR spune că aceste cifre demonstrează că o majorare a TVA nu ar fi adus, în niciun caz, mai multe venituri în vistieria statului.

„Până şi menţinerea TVA la 19% aduce încasări tot mai mici la buget, având în vedere căderea consumului. Deci majorarea acestui impozit nu ar fi adus niciun plus. Avem de-a face cu o prelungire a impactului crizei", a arătat Lucian Anghel.

O echilibrare a încasărilor pe această componentă este puţin probabilă în viitor. „Nu ne aşteptăm la o revenire nici în trimestrele următoare. Presiunea pe consum este în creştere, în situaţia în care sectorul bugetar este ţintit de măsurile de austeritate. Tendinţa va fi una de economisire, nu de cheltuire", precizează şi Melania Hăncilă.

Cererea internă a scăzut cu 3% faţă de aceeaşi perioadă din 2009, iar consumul final s-a diminuat cu 4%. Criza economică i-a determinat pe români să renunţe la călătorii, vacanţe, la ieşirile la restaurant. Cheltuielile efectuate de gospodării s-au redus cu 4,8%.

Consumul, lovit în plin

Sentimentul de neîncredere în economie va afecta în perioada următoare serviciile, consumul şi cererea internă. Economiştii chestionaţi de „Adevărul" văd o revenire a PIB-ului pe plus abia în ultimul trimestru al acestui an.

„În trimetrul patru aşteptăm o creştere de 0,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă, per ansamblu, anul 2010 va aduce o contracţie a PIB de 1%", este de părere economistul Volksbank.

" Până şi menţinerea TVA la 19% aduce încasări tot mai mici la bugetul de stat. "

Lucian Anghel
economist-şef BCR

" «Prima Casă» a reuşit doar o relativă stabilizare a preţurilor pe piaţa imobiliară. "

Melania Hăncilă
economist-şef Volksbank

Agricultura este la mâna vremii

Agricultura, silvicultura şi piscicultura au înregistrat scăderi în primul trimestru din acest an, atât faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, cât şi faţă de ultimele trei luni  din 2009.

Mai exact, în indici de volum, sectorul a marcat o scădere cu 0,9% faţă de primele trei luni din 2009 şi cu 4,3% comparativ cu trimestrul precedent. În schimb, indicii de preţ reflectă o creştere a agriculturii cu 6,4% în primele trei luni din acest an faţă de trimestrul anterior.

Evoluţia sectorului prezintă însă incertitudini din cauza vremii. Mai mulţi analişti sunt reticenţi în a mai face prognoze pe fondul evoluţiei incerte a agriculturii care le-a dat de mai multe ori estimările peste cap.

„Agricultura reprezintă un element neprevăzut. În lipsa unei infrastructuri agricole moderne, prognoza noastră depinde, din păcate, destul de mult de capriciile vremii, dacă va fi ploaie sau soare", a spus, recent, Mişu Negriţoiu, preşedintele ING Bank.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite