Măsură anticriză: ajutoare de stat pentru societăţile din portofoliul AVAS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi o serie de măsuri de sprijinire a agenţilor economici din portofoliul Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în vederea depăşirii efectelor crizei economice şi financiare. Astfel, AVAS va putea acorda societăţilor din portofoliu ajutor de salvare sub formă credite sau de garanţii pentru credite.

Dacă societăţile nu rambursează ajutorul în şase luni, AVAS poate acorda ajutoare de stat de restructurare sau poate cere întocmirea planurilor de lichidare.

Fondurile necesare pentru acordarea acestor ajutoare vor fi puse la dispoziţia AVAS de Ministerului Economiei şi Finanţelor (MEF). La cererea justificată a agenţilor economici, AVAS şi MEF pot acorda înlesniri la plată constând în eşalonări pe o perioadă de maximum cinci ani, ca ajutor pentru restructurare, atât pentru obligaţiile fiscale restante cât şi pentru creanţele fiscale, comerciale sau bancare preluate spre valorificare.

Măsurile de sprijin vor fi acordate sub forma unei scheme de ajutor de stat sau ajutoare de stat individuale, cu respectarea legislaţiei naţionale sau comunitare, după ce Comisia Europeană a adoptat o decizie prin care măsurile de sprijin sunt considerate a fi compatibile cu piaţa comună.

Condiţiile de eligibilitate care trebuie îndeplinite de agenţii economici din portofoliul AVAS pentru a obţine sprijinul financiar, precum şi procedurile de acordare, vor fi reglementate prin Hotărâre de Guvern.

Acordarea ajutoarelor de stat nu va fi afectată de schimbările în structura de proprietate a beneficiarilor ajutorului de stat.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite