Maşina veche, avans considerabil pentru una nouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

automobilul cu unul nou, punându-l drept avans pe cel vechi. Perioada medie de păstrare a unei maşini este în România de patru-cinci ani, cu tendinţă de scădere.Analiştii din piaţa de

automobilul cu unul nou, punându-l drept avans pe cel vechi. Perioada medie de păstrare a unei maşini este în România de patru-cinci ani, cu tendinţă de scădere.
Analiştii din piaţa de specialitate susţin că este mult mai avantajos să îţi schimbi maşina după circa 3-4 ani de folosinţă, considerând că o utilizare mai îndelungată diminuează şi valoarea de revânzare. "Garanţia este importantă, dar calitatea fabricării maşinii, gradul de mulţumire al clientului după exploatarea acesteia şi valoarea de revânzare sunt factori hotărâtori în decizia de achiziţionare a unei maşini dând-o pe cea veche drept avans" ne-a declarat Nina Brătfălean, reprezentantul Porsche România.

Marca joacă un rol esenţial la revânzare
Românii preferă tot mai mult această variantă, nu pentru că valoarea service-ului prestat după expirarea perioadei de garanţie este mai ridicată, ci pentru că vor modele noi. "O persoană decide să-şi schimbe maşina pentru că are venituri mai mari şi pentru că maşina pe care o are îşi păstrează o valoare de revânzare mare, schimbarea acesteia putând fi profitabilă pentru client", spune Brătfălean. De exemplu, dacă preţul unei maşini noi Skoda Octavia Ambiente este de 16.000 de euro, după o perioadă de exploatare de circa 2-3 ani, valoarea ei poate scădea la 12.000 de euro. În cazul în care clientul doreşte un vehicul de 20.000 de euro, el poate lăsa drept avans doar o parte din suma obţinută pe maşina uzată, şi nu pe toată. În mod obişnuit, avansul reprezintă 25-30% din valoarea totală, astfel că poţi pleca şi cu bani acasă, în cazul în care optezi pentru varianta de mai sus. Potrivit reprezentanţilor Porsche România, în ultima vreme, o parte semnificativă a clienţilor companiei, atât persoane fizice, cât şi persoane juridice optează pentru varianta buy-back. Marca reprezintă un element esenţial procesului de revânzare. Un studiu internaţional arată că Volkswagen este în topul mărcilor dacă socotim valoarea de revânzare. Urmează, relativ la egalitate, Skoda şi Seat.

Leasing vs credit bancar
Ca şi în cazul creditului imobiliar sau de nevoi personale, leasingul auto pentru persoane fizice este mult mai avantajos contractat pe o perioadă mai scurtă de timp şi plătind un avans mai mare. Astfel, la un avans de 15% pentru o Skoda Octavia Sport Tour de 12.500 de euro, valoarea totală a ratelor de leasing, calculate pe o perioadă de trei ani, ajunge la 18.000 de euro. Suma ar fi mult mai mică în cazul în care avansul este de 25-30%. Avantajele achiziţionării unei maşini în leasing, şi nu prin credit bancar, rezidă în faptul că se diminuează costurile legate de comisioanele bancare, dar este eliminată şi obligativitatea obţinerii notificării Băncii Naţionale a României.

Condiţii esenţiale pentru persoanele fizice la contractarea unei maşini în leasing
* venitul lunar net pe familie minus cheltuielile fixe (chirie, întreţinere) trebuie să fie de două ori rata de leasing fără TVA sau de 1,5 ori rata de leasing fără TVA plus un girant care îndeplineşte aceeaşi condiţie

Documente necesare
* formularele de leasing completate
* oferta de leasing semnată şi ştampilată
* copie după cartea de muncă
* copie după actul de spaţiu
* copie după actul de identitate
* adeverinţă de angajat cu specificarea funcţiei, vechimii şi a venitului anual
* dovada altor venituri vizată de Fisc

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite