Maşina pe firmă are un nou regim fiscal. Vezi AICI care cheltuieli sunt deductibile şi care nu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Odată cu schimbarea Codului Fiscal, o serie de cheltuieli aferente autovehiculelor folosite de firme nu mai sunt deductibile, iar o alta sunt doar în proporţie de 50% deductibile, atât din punctul de vedere al TVA, cât şi din perspectiva impozitului pe profit sau venit. Prezentăm, în continuare, principalele prevederi fiscale.

Referitor la modificările Codului fiscal care au intrat în vigoare de la data de 01 iulie 2012, cu privire la acordarea deductibilităţii limitate în sensul impozitului pe profit, impozitului pe venit în cotă de 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate sau al TVA în cotă de 50% pentru cumpărarea, achiziţia intracomunitară, importul, închirierea sau leasingul de vehicule rutiere motorizate şi a cheltuielilor aferente acestora, sunt reglementate unele aspecte cu privire la aplicarea acestor prevederi, aşa cum apar în H.G. nr. 670/04.07.2012 prin care s-au aprobat norme metodologice de aplicare ("Monitorul Oficial" nr. 481/13.07.2012 ).

În sensul impozitului pe profit sau pe venit:
Nu sunt cheltuieli deductibile la calculul impozitului pe profit:
- 50% din cheltuielile aferente vehiculelor rutiere motorizate care nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice, cu o masă totală maximă autorizată care să nu depaşească 3.500 kg şi care să nu aibă mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzând şi scaunul şoferului, aflate în proprietatea sau în folosinţa contribuabilului.
În sensul taxei pe valoarea adăugată :
Se limitează la 50% dreptul de deducere a taxei aferente:
- cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului, închirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate
- cheltuielilor legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile, în cazul în care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice.

Ce cheltuieli se atribuie unui vehicul

În sensul impozitului pe profit/impozitului pe venit, în cadrul cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate supuse limitării fiscale, se cuprind cheltuielile direct atribuibile unui vehicul, inclusiv cele înregistrate ca urmare a derulării unui contract de leasing, cum sunt: impozitele locale, asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, inspecţiile tehnice periodice, rovinietă, chiriile, partea nedeductibilă din taxa pe valoarea adăugată, dobânzi, comisioane, diferenţe de curs valutar etc.

Aplicarea limitei de 50% pentru stabilirea valorii nedeductibile la determinarea profitului impozabil se efectuează după aplicarea limitării aferente taxei pe valoarea adăugată, respectiv aceasta se aplică şi asupra TVA pentru care nu s-a acordat drept de deducere din punctul de vedere al TVA.

În sensul TVA, prin cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţă persoanei impozabile se înţelege orice cheltuieli direct atribuibile unui vehicul, astfel : cheltuieli de reparaţii, de întreţinere, cheltuieli cu lubrifianţi, cu piese de schimb, cheltuieli cu combustibilul utilizat pentru funcţionarea vehiculului.

Ce cheltuieli NU sunt atribuite

Nu reprezintă cheltuieli legate de vehiculele aflate în proprietatea sau în folosinţa persoanei impozabile orice cheltuieli care nu pot fi atribuibile pentru un anumit vehicul.

Ce maşini sunt FOLOSITE EXCLUSIV în activitate

Se consideră că vehiculele rutiere motorizate sunt utilizate exclusiv în scopul activităţii economice în următoarele situaţii, fără a se limita la acestea:
- deplasări în ţară sau în străinătate la clienţi/furnizori, pentru prospectarea pieţei
- deplasări la locaţii unde se află puncte de lucru, la bancă, la vamă, la oficiile poştale, la autorităţile fiscale
- utilizarea vehiculului de către personalul de conducere în exercitarea atribuţiilor de serviciu
- deplasări pentru intervenţie, service, reparaţii
- utilizarea vehiculelor de test-drive de către dealerii auto.
În acest sens, justificarea utilizării vehiculelor, în sensul acordării deductibilittaii integrale la calculul impozitului pe profit, a venitului net anual, precum şi a TVA, se efectuează:
- pe baza documentelor justificative
- prin întocmirea foii de parcurs, care trebuie să cuprindă cel puţin următoarele informaţii: categoria de vehicul utilizat, scopul şi locul deplasării, kilometri parcurşi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.

Ce maşini NU sunt FOLOSITE EXCLUSIV în activitate

Se consideră că un vehicul nu este utilizat exclusiv în scopul activităţii economice în situaţia în care, pe lângă utilizarea în scopul activităţii economice, vehiculul este utilizat ocazional sau de o manieră continuă şi pentru uz personal.
În situaţia în care vehiculul este utilizat atât pentru activitatea economică, cât şi pentru uz personal, se limitează la 50% dreptul de deducere a:
- TVA aferente cumpărării / achiziţiei intracomunitare / importului / închirierii sau leasingului
- TVA aferente cheltuielilor legate de acesta.
Persoana impozabilă care aplică deducerea limitată de 50% nu trebuie să facă dovada utilizării vehiculului în scopul activităţii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs.

Cheltuielile privind amortizarea fiscală nu intră sub incidenţa prevederilor de mai sus. Aceste cheltuieli se deduc potrivit art. 24 din Codul fiscal.

Excepţie:
Prevederile privind limitarea în cotă de 50% a cheltuielilor aferente vehiculelor rutiere motorizate / a TVA nu sunt aplicabile pentru situaţiile:
1. vehiculele utilizate exclusiv pentru servicii de urgenţă, servicii de pază şi protecţie şi servicii de curierat;
2. vehiculele utilizate de agenţii de vânzări şi de achiziţii
3. vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plată, inclusiv pentru serviciile de taximetrie
4. vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plată, inclusiv pentru închirierea către alte persoane sau pentru instruire de către şcolile de şoferi
5. vehiculele utilizate ca mărfuri în scop comercial.

Vehiculele a căror folosinţă este transmisă în cadrul unui contract de leasing financiar sau operaţional sunt exceptate de la limitarea specială a dreptului de deducere a TVA aferentă cumpărării, achiziţiei intracomunitare, importului.

Utilizarea vehiculului pentru activităţile exceptate rezultă, în funcţie de fiecare situaţie în parte, din informaţii cum sunt:
- obiectul de activitate al persoanei impozabile;
- dovada că persoana impozabilă are personal angajat cu calificare în domeniile prevăzute de excepţii;
- foile de parcurs, care trebuie să conţină elementele prevăzute mai sus;
- orice alte dovezi care pot fi furnizate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite