Mărturie de pe Wall Street după "joia nebună": "Era panică"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prăbuşirea acţiunilor din şedinţa bursieră de joi a creat o adevărată nebunie în salile de tranzacţionare din New York, potrivit unui trader francez, a cărui mărturie a fost publicată în Le Monde. 

Bărbatul, care nu doreşte să-şi dezvăluie identitatea şi preferă să fie numit, simplu, Charles, mărturiseşte pentru publicaţia franceză care a fost atmosfera de pe Wall Street atunci când Dow Jones Industrial Average s-a prăbuşit cu aproape 9%: "Jumătate din Terra a vândut. Era panică. Am vazut oameni care cumparau ca nebunii, nimeni n-avea habar încotro o vor lua lucrurile", povesteşte acesta.

"În sălile în care lucrăm, pe plasmele montate rulează în mod constant ultimele ştiri din Grecia, ultimele conflicte dintre populaţie şi autorităţi. Aici, în Statele Unite, nimeni nu ştie unde-i Grecia. Pentru noi e cam acelaşi lucru cu Franţa sau Germania. Nu se spune decât atât: <<Acolo este Europa, iar Europa înseamnă catastrofă>>", a adăugat traderul.

"Grecia trebuie să renunţe la euro"

De asemenea, acesta a vorbit şi despre influenţa crizei greceşti  pe pieţele internaţionale, pe care o consideră anormală.  "Sunt titluri care cad pentru ca pieţele scad, deşi nu sunt deloc expuse la Grecia, cum este Coca-Cola. Acest lucru nu este normal", explică el.

Traderul francez susţine că al 13-lea şi al 14-lea salariu pentru care manifestează grecii sunt cereri exagerate. "Grecia trebuie să renunţe la euro", spune tranşant acesta. El este de asemenea ferm convins că datoriile statului elen nu vor fi plătite şi declară că înţelege decizia Germaniei de a nu contribui la ajutorul Greciei.

Potrivit specialistului, pieţele financiare nu sunt responsabile pentru probleme Greciei. "Pieţele anticipează tendinţele, nu sunt responsabile de ele. Eu pot să mă înşel, dar piaţa are întotdeauna dreptate".

"Aici, pe Wall Street, toată lumea crede că Grecia va ieşi din Zona Euro. Chiar înainte de primele zvonuri legate de ieşirea Greciei, euro îşi va relua creşterea", a mai spus traderul.

"Adevăraţii speculatori merg întotdeauna împotriva trendului. Cele mai şmechere fonduri cumpără euro", a încheiat Charles.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite