Marţea neagră pentru miliardarii lumii. Cât au pierdut ieri cei mai bogaţi oameni din cauza căderii burselor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Temerile privind viitorul economiei europene, despre care se crede că a intrat deja în recesiune (două trimestre consecutive de contracţii economice) şi speculaţiile legate de intrarea în faliment a Greciei au trimis unde de şoc ieri pe bursele internaţionale. Într-o singură zi, cei mai bogaţi 20 de oameni din lume au pierdut 11,256 miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaire Index.

Averea miliardarului american Bill Gates cu 805,4 milioane de dolari,ajungând la 61,3 miliarde, cea a miliardarului mexican Carlos Slim Helu (cel mai bogat om din lume) s-a micşorat cu 888,8 milioane de dolari, ajungând la 67,5 miliarde, iar cea a lui Warren Buffett a scăzut cu 407,3 milioane de dolari, ajungând la 43,9 miliarde de dolari.

Doi miliardari europeni, Bernard Arnault (cel mai bogat european, potrviti „Forbes“), proprietarul conglomeratului de lux LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton S.A, şi Amancio Ortega, deţinătorul Inditex SA, au pierdut câte 1,2 miliarde de dolari.

Bursele europene şi cele americane au înregistrat ieri scăderi semnificative, cuprinse între 1,2% şi 3,6%.

Anxietatea investitorilor este pusă pe seama apropierii datei de 8 martie, termenul-limită până la care creditorii privaţi ai Greciei trebuie să-şi arate disponibilitatea de a participa la programul de restructurare a datoriei publice a Greciei. Dacă mai mult de 25% dintre aceştia refuză să încaseze pierderile de aproximativ 50% pe care se bazează planul de restructurare a datoriei Atenei, atunci întreaga strategie s-ar putea prăbuşi, iar Grecia se va confrunta cu un faliment dezorganizat, care ar crea haos pe burse, spun analiştii.


Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite