Marketingul bancar ascunde costurile creditului de consum

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorilor asupra ofertelor publicate pe site-urile de internet ale băncilor relevă costuri ascunse ale creditului de consum. Astfel, după studierea comparativă a ofertelor a 26 de bănci, APC

Consumatorilor asupra ofertelor publicate pe site-urile de internet ale băncilor relevă costuri ascunse ale creditului de consum. Astfel, după studierea comparativă a ofertelor a 26 de bănci, APC recomandă clienţilor doritori de credite să fie în primul rând atenţi la dobânda anuală efectivă, aşa numita DAE, care include toate costurile aferente creditului.
Emil Bojin, autorul studiului, spune că, deocamdată, consumatorii români nu sesizează că aici este secretul creditului de consum pe care îl contractează. Conform unui clasament făcut după DAE, pentru creditul de nevoi personale, cea mai ieftină bancă e Volksbank, cu un DAE de 13,26%. Urmează ABN Amro, Raiffeisen şi Piraeus. Conform studiului, la BCR, DAE este de peste 22%, iar la CEC ajunge şi la 28%.
"În general, costul final al produsului ajunge să fie cu 30% mai mare prin contractarea unui credit decât dacă ai cumpăra produsul cu banii jos", ne-a declarat Emil Bojin.

La coadă la dat bani
Modalitatea de rambursare a creditului, dar şi programul băncilor - pentru că puţine au program şi după-amiaza -, sunt alţi factori de care trebuie să se ţină seama la contractarea unui credit. În cele mai multe bănci trebuie să te duci personal să achiţi rata, şi nu de puţine ori înseamnă cel puţin o coadă. Deşi există şi varianta prin bancomat, aceasta presupune existenţa unui card şi a unei convenţii prealabile cu banca. Cât despre internet banking, deocamdată numărul utilizatorilor depăşeşte cu puţin 100.000. Pe de altă parte, denumirile comerciale ale creditelor încurcă de multe ori consumatorul, susţine reprezentantul APC. Dacă unele credite au o denumire clară - creditul auto, de exemplu -, în alte cazuri denumirile sunt vagi - Alpha4All, Divers, Clasic, Expresso -, astfel încât consumatorului îi este greu să compare creditele similare. Un alt punct nevralgic al ofertei băncilor privind creditele de consum este faptul că la unele dintre ele nu poţi obţine date despre costul final al creditului. "Cel mai grav este faptul că nu poţi obţine formularul de contract - în care pot apărea costuri ascunse - decât după ce te decizi. Marfa băncilor ar trebui să fie expusă în mod transparent, la vedere", consideră reprezentantul consumatorilor. Studiul nu a inclus creditele ipotecare sau imobiliare şi a exclus băncile care nu lucrează cu persoane fizice.

Ce trebuie urmărit la contractarea unui credit:
- când alegeţi un credit, ţineţi seama de Dobânda Anuală Efectivă (DAE), care include toate costurile creditului
- mai puţine garanţii şi formalităţi se asociază de regulă unui credit mai scump
- atenţie la modul cum se poate achita rata: la bancă, cu banii în mână, prin internet sau prin card

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite