Mario Draghi, BCE: „Economia zonei euro pare să se stabilizeze"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc după şedinţa lunară a consiliului de conducere al Băncii Centrale, că există semne care arată o îmbunătăţire a economiei ţărilor zonei euro,deşi peisajul rămâne întunecat din cauza datoriilor suverane.

„Din ultimele analize ale indicatorilor economici reiese că există semne de stabilizare economică, chiar dacă la un nivel relativ jos. Peisajul economic rămâne însă supus unei incertitudini considerabile. Astfel, tensiunile continue existente pe pieţele financiare încetinesc activitatea economică. Din perspectiva politicii monetare, presiunea asupra costurilor, salariilor şi preţurilor ar trebui să rămână scăzută, iar ratele inflaţiei ar trebui să evolueze în concordanţă cu stabilitatea preţurilor ", a declarat Draghi, citat de Bloomberg.

Semnele de stabilitate economică au permis Băncii Centrale să-şi evalueze efectele pe care măsurile la care a recurs până acum le-au avut în pieţe, aşa cum a fost injectarea unui sume record de lichidităţi în sistemul bancar.

Băncile europene stochează lichiditățile, punând bețe în roate efortului BCE de a evita recesiunea economică

Zona euro se află în pragul celei de a doua recesiuni în ultimii trei ani. Banca Europeană ar putea fi obligată să acţioneze din nou, în cazul în care reducerile bugetare şi deficitul de creditare se dovedesc a fi la nivele mai ridicate decât ar putea suporta situaţia economică actuală.

La conferinţa de presă, Draghi a trecut în revistă scăderea costurilor de pe pieţele de împrumut: Italia şi-a îndeplinit astăzi obiectivul de a vinde obligaţiuni în valoare de 12 miliarde de euro; dobânda acestora a scăzut de la 5.952%, valoare înregistrată în cadrul licitaţiei din 12 decembrie 2011, până la 2.735%.

Spania a vândul obligaţiuni cu data scandentă în 2015 si 2016 în valoare de 9.98 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă de două ori mai mult decât obiectivul propus;Şi în cazul Spaniei a scăzut dobânda, ajungând la 3.384%, faţă de 5.187% de la licitaţia anterioară.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite