Mario Draghi, BCE: Trebuie să spunem adio modelului social european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Europa va fi nevoită să treacă de la modelul social dezvoltat în ultimele decenii către un tip de capitalism de inspiraţie britanică şi americană. Aceasta este părerea, exprimată de noul Guvernator al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, într-un interviu acordat unuia dintre jurnaliştii Wallstreet Journal.

Poziţia francă a Guvernatorului Băncii Centrale Europene (BCE) contravine poziţiilor exprimate, cel puţin până acum la nivel oficial, de o mare parte dintre personalităţile cu greutate în structurile europene. Dar exprimarea acestei poziţii prin intermediul unui ziar de largă circulaţie şi recunoaştere, precum Wallstreet Journal (WSJ), face respectivele comentarii extrem de interesante.

Europa trebuie să reformeze piaţa muncii

“Care credeţi că sunt cele mai importante reforme structurale pe care Europa trebuie să le facă?” a fost întrebat Draghi de jurnalistul WSJ. „În primul rând Europa trebuie să-şi reformeze piaţa de bunuri şi servicii. Iar cea de-a doua reformă majoră trebuie făcută în domeniul pieţei muncii, care este dominată de diferenţe majore între diferitele ţări.     În unele ţări există un cadru destul de flexibil, mai apropiat de realităţile actuale, care face ca acolo să existe de fapt două pieţe paralele. Una foarte flexibilă pentru segmentul tânăr al populaţiei, unde contractele se încheie de regulă pe trei sau şase luni, şi sunt reînnoite. Dar, în acelaşi timp, în aceeaşi ţară, există o piaţă extrem de inflexibilă pentru acea parte a populaţiei care se doreşte a fi protejată, cum sunt spre exemplu domeniile în care salariile sunt stabilite în funcţie vechimea angajaţilor, şi nu în funcţie de productivitatea acestora. Iar o astfel de piaţă a muncii este imorală, deoarece, prin reglementările impuse, aruncă sarcina şi greutăţile flexibilizării întregii pieţe doar pe umerii tinerilor” răspuns Guvernatorul BCE.

Europa nu-şi mai poate permite să plătească cetăţenii pentru a nu muncii

Şi mai răspicat este însă răspunsul lui Draghi atunci când este întrebat care este direcţia în care se vor produce schimbările structurale cu care Europa va trebui să se confrunte. “Modelul social European este deja de domeniul trecutului, dacă ne gândim că există deja o rată a şomajului extrem de mare în rândul tinerilor în unele ţări cu o piaţă a muncii reglementată. Reforma este imperios necesară aici, pentru a creşte ocuparea forţei de muncă, în special în rândul tinerilor, fapt care poate duce la creşterea cheltuielilor şi consumului” a completat Draghi. “Ce se va întâmpla cu politica job-urilor pe viaţă?” a mai întrebat jurnalistul Wallstreet Journal. “Ştii că a fost o vreme când economiştii precum Rudi Dornbusch spuneau că europenii sunt atât de bogaţi încât îşi permit să plătească cetăţenii pentru a nu lucra. Aceste timpuri s-au dus!” a adăugat preşedintele BCE.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite