Marile companii europene, mai tari decât statele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Giganţii corporatişti din Europa au rezerve de lichidităţi enorme şi îşi achită datoriile în cel mai rapid ritm din ultimii trei ani. Analiştii anunţă că profiturile companiilor europene vor creşte, în medie, cu 46% în 2010 comparativ cu anul trecut.

Instituţiile non-financiare urmărite de indicele Stoxx Europe 600 au rezerve de lichidităţi în valoare de aproximativ 530 de miliarde de euro, reprezentând o creştere de 16% comparativ cu sfârşitul anului 2007, potrivit datelor Bloomberg.

Printre cele 466 de companii vizate se numără şi Vodafone, cu lichidităţi în valoare de aproximativ 11 miliarde de euro, British Petroleum (BP), ale cărei rezerve ajung la aproape zece miliarde de euro, şi AstraZeneca, cu lichidităţi de 7,6 miliarde de euro.

2011, an al fuziunilor

Astfel, în ciuda scăderii cererii, principalele companii europene cotate pe burse au reuşit să-şi sporească aceste rezerve prin reducerea dividendelor, diminuarea operaţiunilor de răscumpărare de obligaţiuni şi scăderea bugetelor aferente fuziunilor şi achiziţiilor.

Efectele acestei tendinţe vor fi simţite mai întâi de deţinătorii de titluri ale acestor companii, dar apoi acestea se vor reflecta şi în macroeconomie. „2011 va fi un an al fuziunilor şi achiziţiilor şi un an al răscumpărării de titluri şi al majorării dividendelor", a declarat Claudia Panseri, strateg-şef pentru capital corporatist la Société Générale, citată de cotidianul britanic „The Guardian".

„Marea Britanie, companiile europene şi cele americane au toate rezerve mari de lichidităţi şi credem că principalul mod în care le vor cheltui este prin intermediul investiţiilor, ceea ce ar ajuta la revenirea economică", a spus Andrew Goodwin, economist-senior la Ernst & Young. Însă aceste operaţiuni ar putea ­întârzia.

Executivii nu vor fi dispuşi să se împrumute sau să cheltuiască mai mult până nu vor avea mai multă încredere în mediul economic, arată Philip Gijsels, şeful cercetărilor de la BNP Paribas Fortis Global Markets. Mai mult, perspectivele unor deficite bugetare şi mai mari ale guvernelor descurajează companiile să mai facă achiziţii, să angajeze sau să majoreze dividendele, a adăugat acesta.

POLURI OPUSE PE ACELAŞI CONTINENT

De la începutul acestui an, indicele Stoxx 600 a crescut cu 5%, avansul înregistrat în intervalul martie 2009 - noiembrie 2010 ajungând astfel la 68%. Cu toate acestea, şi la nivel de indici bursieri se observă cele două viteze în care statele europene ies din criză.

Din ianuarie şi până în ultima săptămână din noiembrie, indicele ASE Index din Grecia a înregistrat o scădere de 34%, cea mai acută dintre cele 24 de state emergente monitorizate de Bloomberg. În Irlanda, indicele ISEQ a scăzut cu 9,6%, iar IBEX din Spania a pierdut 21%.

Potrivit estimărilor a 10.000 de analişti financiari chestionaţi de Bloomberg, câştigurile din 2011 ale companiilor din Stoxx 600 vor avansa cu 14%, depăşind astfel creşterea prognozată de aceştia pentru corporaţiile din Standard & Poor's 500. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite