Marile intrări şi ieşiri ale brandurilor internaţionale de modă din România
0Criză sau nu, românii cumpără haine. Creşterile se vor vedea şi atunci când se va trage linie pentru 2011, an care a fost văzut doar de unii dintre români ca unul de austeritate, în timp ce alţii nu s-au abţinut de la a cumpăra haine, încălţăminte sau accesorii.
Nu a mers însă la fel de bine pentru toată lumea. Unii retaileri au fost nevoiţi să plece de pe piaţa românească, să închidă magazine sau să se rebranduiască. Alţii au intrat în România, şi încă cu fast.
Esprit, eşec pe toate fronturile
Esprit este una dintre mărcile care vor părăsi definitiv piaţa românească. Nu numai că AAV Group a închis deja cele trei magazine pe care le deţinea în România în Plaza România, Bucureşti Mall şi Băneasa Shopping City. Mai mult decât atât, marca nu va mai fi disponibilă pe piaţa autohtonă. AAV Group deţinea franciza pentru Esprit, Springfield şi Women's Secret şi a avut în 2010 afaceri de 1,78 milioane de euro. O scădere spectaculoasă faţă de 2009, când cifra de afaceri se ridica la 7,3 milioane de euro, ceea ce justifică decizia managerilor de a părăsi piaţa românească.
Lee Cooper: „Adio, dar rămân cu tine"
Dacă în urmă cu 10-15 ani, toţi tinerii îşi doreau jeanşi Lee Cooper, în 2008 compania LCR Jeans, care deţinea licenţa pentru această marcă în România, a intrat în insolvenţă, având datorii foarte mari.
Jumătate dintre magazinele Lee Cooper au fost închise în urma procesului de insolvenţă, însă marca va rămâne în România prin intermediul Kenvelo, care a preluat franciza.
Cinci magazine au fost deschise în Bucureşti, două în Constanţa şi unul în Oradea. Alte zece magazine urmează să fie deschise anul viitor, iar reţeaua va ajunge la 30 de unităţi la finalul anului 2013.
În 2008, când compania a intrat în procedura de insolvenţă, Lee Cooper avea o cifră de afaceri de aproape 11 milioane de euro, însă datoriile se ridicau la peste 5,3 milioane de euro.
Românii au stat la coadă pentru H&M
H&M a reprezentat cea mai răsunătoare intrare pe piaţa românească din acest an. A trecut ceva vreme de când românii erau obligaţi să stea la coadă, însă la deschiderea primelor magazine H&M în România au făcut acest lucru de bună voie.

Pentru început, H&M a deschis două magazine - în AFI Palace Cotroceni şi în Unirea Shopping Center, în Bucureşti. La ora actual, numărul lor a ajung la 11, suedezii fiind prezenţi şi în Timişoara, Braşov, Oradea, Cluj-Napoca şi Constanţa.
La momentul lansării, oficialii companiei au declarat că, de obicei, investiţia în publicitate la momentul intrării pe o piaţă nouă este de 3-4% din cifra de afaceri la nivel global. Urmează ca în perioada următoare compania să-şi prezinte şi cifrele oficiale.
Brand de lux: Valentino vine în România
Pe o piaţă unde retailerii de lux au avut tot timpul dificultăţi, brandul Valentino va deschide la 15 decembrie primul magazin din România.
Magazinul va avea o suprafaţă de 250 de metri pătraţi, iar brandul italian de lux este adus de un antreprenor român. Magazinul Valentino va fi cel mai mare din galeria comercială The Grand Avenue, la parterul hotelul JW Marriott, unde mai funcţionează magazinele Louis Vuitton, deschis în 2008, Stefanel, Mihai Albu, Galt Orologerie Elveţiană sau Rolex.
Preţul unei genţi începe de la 650 de euro şi poate ajunge la 2.700, o rochie costă până la 3.980 de euro, în timp ce o pereche de pantofi costă între 410 şi 1.640 de euro.

Famous Brands îşi schimbă numele
2011 a fost un an de cotitură şi pentru Famous Brands, după ce compania Elmec Romania, parte a Grupului Folli Follie din Grecia, a decis un rebranding al acestor magazine. Sub noua denumire, Collective, s-a inaugurat primul magazin în centrul comercial Băneasa Shopping City, urmând ca galeriile Famous Brands din Bucureşti Mall şi Plaza România să-şi schimbe şi ele denumirea.
Piaţa de îmbrăcăminte şi încălţăminte din România va creşte în 2011 cu până 5%, potrivit unui studiu realizat de PRM şi dat publicităţii în octombrie. Totuşi, până în 2013, românii vor avea un buget cu 41% mai mare pentru vestimentaţie, în România fiind aşteptat să aibă loc cea mai mare creştere din regiune, din datele prezentate de PRM.
Creşteri de 5% în acest an
Piaţa de îmbrăcăminte şi încălţăminte din România va creşte în 2011 cu până 5%, potrivit unui studiu realizat de PRM şi dat publicităţii în octombrie. Totuşi, până în 2013, românii vor avea un buget cu 41% mai mare pentru vestimentaţie, în România fiind aşteptat să aibă loc cea mai mare creştere din regiune, din datele prezentate de PRM.