Marile fonduri europene îşi reduc expunerile pe activele denominate în euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai mari manageri de fonduri din Europa au început să vândă din activele denominate în euro din cauza temerilor că anul acesta Grecia va părăsi zona euro. Aceasta poate fi una dintre explicaţiile pentru deprecierea rapidă a monedei unice din ultimele aproximativ trei săptămâni.

Ajustarea bruscă a monedei euro de luna aceasta a luat prin surprindere numeroşi investitori. Moneda unică a pierdut în ultimele trei săptămâni 5 procente în raport cu dolarul american. Pe 22 mai, valoarea acesteia era de 1,2514 dolari.

Recent, Amundi societatea care administrează al doilea cel mai mare fond din Europa şi Threadneedle Investments, cel mai mare manager de fonduri din Regatul Unit, au tăiat expunerile denominate în euro din cauza temerilor că liderii politici nu vor reuşi să combată criza. Deasemeni, Merk Investments, un alt mare administrator de fonduri la nivel european a renunţat la toate activele denominate în euro pe care le avea în portofoliul celui mai important fond pe care îl au în administrare.

Află de ce băncile europene nu sunt pregătite pentru falimentul Greciei

Care este motivul pentru care marile fonduri au vândut?

Am vândut ultimul nostru euro pe 15 mai” a spus Axel Merk, şeful departamentului de investiţii din cadrul Merk Investments. “Ne preocupă disfuncţionalitatea procesului. Nu este nimeni care să vorbească despre aceste probleme în Grecia” a mai declarat acesta pentru publicaţia Financial Times.

Oficialii Amundi, companie financiară care administrează banii unora dintre cele mai mari fonduri de pensii şi companii de pe continent, au spus că riscul ca actuala criză să amplifice problemele pe care economiile Spaniei şi a Italiei le au deja, a crescut spectaculos, deoarece factorii de decizie politică nu au reuşit să convingă investitorii să-şi ia suficiente măsuri de precauţie.

Vezi care sunt motivele pentru care Banca Centrală a Elveţiei este interesată să stăvilească aprecierea francului

Ce cred managerii de fonduri că se va intâmpla cu zona euro?

Potrivit Financial Times, temerile altor mari manageri de fonduri că Grecia va părăsi zona euro din cauza problemelor din Atena s-au amplificat semnificativ, mai ales în ultima săptămână, Richard Batty, director de investiţii la Standard Life Investments – companie financiară cu peste 1,5 milioane de acţionari în întreaga lume - a spus: “Aceasta este o criză care pare să se agraveze şi acesta este motivul pentru care moneda euro se află sub tensiune” a declarat acesta, citat de Financial Times.

Iar perspectivele negative pentru zona euro exprimate de Batty, sunt completate de Neil Williams, directorul executiv al Hermes Fund Managers, companie care şi-a redus până aproape de zero expunerea pe activele europene din zonele periferice: “Există un eşec al politicienilor în a convinge pieţele că ei încearcă deja să rezolve problemele din zona euro” a declarat acesta citat de FT.

Află unde îşi mută grecii banii ţinuţi în depozite la băncile din Grecia

Acestea sunt motivele pentru care traderii marilor bănci de investiţii spun că administratorii de portofolii şi fondurile de pensii sunt entităţile care au vândut euro în ultimele zile.

Cine sunt jucătorii care au vândut euro?

Amundi, care a fost înfiinţat în urmă cu trei ani ca o fuziune între Credit Agricole Asset Management şi Societe Generale Asset Management şi are în administrare active în valoare de 659 miliarde de dolari, a reinvestit banii din bondurile denominate în euro în active denominate în dolari.

Eric Brard, şeful departamentului de operaţiuni cu instrumente cu venituri fixe, Amundi, a spus: “Deşi am redus expunerea în euro, deprecierea monedei euro ar putea fi o veste bună pentru Europa şi companiile care exportă din regiune”. El a mai adăugat: “Scenariul nostru de bază este că zona euro nu se va dezmembra şi că Grecia va rămâne în uniunea monetară. În orice caz, dintr-un punct de vedere pragmatic, în săptămânile trecute percepţia pieţelor asupra acestor posibilităţi a crescut”.

Threadneedle, care are în administrare 73 de miliarde de euro, a redus expunerile în euro pentru  luând în considerare faptul că moneda va continua să se deprecieze.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite