Marii petrolişti ai lumii vor ţiţei românesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia pentru Resurse Minerale a primit oferte de la 31 de companii pentru concesionarea a 30 de noi câmpuri petrolifere. ExxonMobil, Repsol, Lukoil, Petrom şi Rompetrol sunt interesate de explorarea platoului continental, în timp ce Chevron, Total şi MOL vor perimetre terestre.

Licitaţia organizată în acest an de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a trezit un interes deosebit pe plan internaţional, întrucât 11 dintre cele 30 de perimetre scoase la concesiune sunt localizate pe platoul continental al Mării Negre, iar cinci dintre acestea reprezintă întreaga suprafaţă câştigată anul trecut de România la Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga.

Vezi aici lista completă a firmelor care au depus oferte

Petrom şi Romgaz dansează împreună

Companiile interesate au avut termen până la data de 19 mai pentru a depune oferte. Potrivit informaţiilor transmise de ANRM pentru „Adevărul", şase companii sau consorţii s-au aliniat la start în cursa pentru explorarea celui mai nou teritoriu al României: Repsol, Rompetrol, consorţiul ExxonMobil - Petrom - Romgaz, asocierea Lukoil Overseas şi Vanco International, consorţiul Melrose Resources - Petromar Resources şi Petrom în asociere cu Romgaz. Consorţiul Exxon-Petrom-Romgaz va concura pentru două din cele cinci perimetre cu Lukoil-Vanco şi cu Repsol, în timp ce Rompetrol luptă pentru alte două câmpuri cu consorţiile Melrose-Petromar şi Petrom-Romgaz.

Totodată, pe lângă perimetrele offshore (maritime), ANRM a scos la concesiune alte câmpuri pe uscat. Şi aici întâlnim nume mari din industria petrolieră care au depus oferte, precum gigantul american Chevron şi francezii de la Total, companii care sunt interesate de trei perimetre în Dobrogea, în zonele Vama Veche, Costineşti şi Adamclisi. De asemenea, compania ungară MOL vrea să câştige drepturile de explorare şi dezvoltare a trei câmpuri în vestul ţării, în asociere cu Expert Petroleum.

Americanii de la Petro Ventures sunt singurii care vor un perimetru maritim în apropiere de ţărm. În total, pentru cele 30 de perimetre scoase la concesiune de ANRM, s‑au înscris în cursă 31 de companii petroliere străine sau româneşti, care au depus 24 de oferte.

Dă click pentru a mări harta perimetrelor scoase la concesiune

image

Kazahii vor petrol din Marea Neagră

Întreaga rundă marchează o serie de premiere pe piaţa petrolieră românească: în primul rând, scoaterea la concesiune a unor câmpuri ­offshore. Apoi intrarea pe piaţa de explorare şi producţie din România a unora dintre cele mai mari companii petroliere din lume, precum Total (Franţa), Chevron (SUA), Lukoil (Rusia) sau Repsol (Spania).

Romgaz, producătorul de gaze deţinut de statul român, îşi face intrarea în segmentul extracţiei de ţiţei. Şi asocierea Romgaz-Petrom este o premieră, la fel şi explorarea unor perimetre maritime de către Rompetrol, companie deţinută de kazahii de la KazMunaiGaz. ExxonMobil (SUA) nu este străin de Marea Neagră, explorând încă de anul trecut, alături de Petrom, perimetrul Neptun.

Câştigătorii pentru fiecare perimetru vor fi cunoscuţi la începutul lunii iulie, iar intrarea în vigoarea a acordurilor petroliere ar putea avea loc în februarie 2011, după adoptarea unor hotărâri de guvern. Cel mai important criteriu în evaluarea ofertelor va fi programul minim de investiţii în explorare propus de fiecare companie. Vor conta, de asemenea, capacitatea tehnică şi financiară a ofertantului, impactul asupra mediului şi programul pentru refacerea acestuia, precum şi perfecţionarea personalului.

Redevenţe mai mari pentru offshore

Companiile care vor extrage petrol de pe platforma continentală vor plăti redevenţe cuprinse între 7% şi 13,5% din producţie, nivelul minim fiind dublu faţă de redevenţele plătite pentru perimetrele terestre, respectiv între 3,5% şi 13,5% din producţie.

„În condiţii de platou continental maritim, doar exploatarea zăcămintelor cu producţii importante este rentabilă", au argumentat reprezentanţii ANRM. Durata acordurilor petroliere este de 30 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu 15 ani în situaţia descoperirii şi exploatării unor zăcăminte.

Investiţii de miliarde de euro

Contractele pot înceta la sfârşitul fazei de explorare, după 3-10 ani, dacă rezultatele explorării sunt negative. „Lucrările se execută pe contul şi riscul exclusiv al titularilor. Costul acestora este de ordinul zecilor până la 100 de milioane de euro pentru faza de explorare şi de ordinul sutelor de milioane pentru faza de dezvoltare", au mai spus oficialii ANRM.

Printre cele mai mari companii din lume

ExxonMobil este a treia companie din lume după vânzările obţinute în 2009, potrivit revistei americane „Forbes", fiind devansată de reţeaua de magazine Wall-Mart şi de petroliştii de la Royal Dutch Shell. În acelaşi timp, Total şi Chevron ocupă locurile opt şi nouă în acest clasament.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite