Marii industriaşi domină topul exporturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Companiile cu volume mari de producţie dispun de logistica necesară pentru a procesa materiile prime, astfel că trimit pe pieţele externe produse cu grad înalt de prelucrare.

În contextul european actual, indicatorii macroeconomici ai României sunt argumentele forte în deciziile investitorilor străini, iar evoluţia contului curent al balanţei de plăţi este unul dintre cei mai sensibili parametri. Iar contul curent al României a avut în ultimii ani un deficit tot mai mic, pentru că exporturile au crescut într-un ritm mai accelerat decât importurile, îmbunătăţind per ansamblu imaginea ţării noastre în ochii investitorilor.

Exportatorii sunt, aşadar, cei care au contribuit în mod hotărâtor la notele bune pe care le-a luat România în analizele macroeconomice, pe baza cărora au scăzut în primul rând cotele de risc şi, implicit, costurile de finanţare externă. Dar cine sunt exportatorii?

75% produsele exportate sunt industriale

Cele mai recente statistici oficiale arată că produsele manufacturate reprezintă 34% din totalul exporturilor româneşti, la care se adaugă o pondere de peste 41% a maşinilor şi echipamentelor de transport. Asta înseamnă că principalii exportatori trebuie căutaţi în industrie, mai exact în industria prelucrătoare. Giganţii acestui sector, precum Alro Slatina sau ArcelorMittal, dau cea mai mare parte a produselor manufacturate, iar Dacia Piteşti este principalul furnizor de maşini şi echipamente pentru transport. Toate aceste categorii de mărfuri înglobează valori adăugate mari, care conferă o calitate net superioară exporturilor româneşti.

România are, desigur, şi exporturi de materii prime, dar acestea reprezintă sub 6% din total şi sunt realizate mai mult de către companii mici, care acţionează în funcţie de oportunităţile imediate, nu în mod strategic.Pentru a vedea concret strategiile urmate de exportatori, ne oprim în acest episod al serialului nostru doar asupra a două dintre cele mai reprezentative companii: Alro Slatina şi ArcelorMittal Galaţi.

Alro Slatina şi-a diversificat pieţele

Alro Slatina exportă aproximativ 80% din producţia anuală totală, cu precădere către Ungaria, Polonia, Germania, Italia, dar şi către Statele Unite ale Americii şi Asia. În 2011, compania a exportat 72% din producţia de aluminiu primar şi peste 90% din cea de aluminiu prelucrat. Alro se concentrează pe creşterea constantă a exportului de produse procesate, cu valoare adăugată consistentă, în acest sector mergând mare parte din investiţiile în tehnologie făcute în ultimii ani.

Anul trecut, Alro a investit 85 de milioane de lei pentru creşterea capacităţilor de producţie, reducerea consumului de utilităţi şi consolidarea eficienţei. „Compania a implementat strategia sa de creştere continuă, axată pe produsele cu valoare adăugată mare", a declarat Marian Năstase, vicepreşedinte al Consiliului de Administraţie al Alro Slatina, la prezentarea rezultatelor financiare pe 2011.

Producătorul de oţel ArcelorMittal Galaţi exportă, la rândul său, circa 70% din totalul producţiei anuale, aflându-se în top zece exportatori români. Cea mai mare parte a producţiei sale este reprezentată de tabla groasă, iar în 2011 compania a continuat investiţiile în eficientizarea procesului tehnologic. Astfel, anul trecut, compania a repornit Furnalul nr. 5, după o investiţie de peste 80 de milioane de euro, ne-au comunicat reprezentanţii companiei. 

Energie: tarife mai mici pentru marii exportatori

Potrivit ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, companiile mari vor putea cumpăra energie de pe piaţa liberă la preţuri ajustate în funcţie de factori precum numărul de angajaţi, profitabilitate sau nivelul exporturilor. În acelaşi timp, firmele mici nu vor mai beneficia de tarife reglementate. „Preţul care se practică pentru vânzarea energiei către industrie va fi cel raportat la piaţa concurenţială, dar cu anumite corecţii, în funcţie de numărul de locuri de muncă, de profitabilitate, de volumul exporturilor", a spus ministrul Economiei, într-o conferinţă de presă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite