Marii fermieri, preferaţii statului la subvenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii care beneficiază de subvenţii directe la hectar sunt agricultorii care au peste 1.000 de hectare.Ministerul Agriculturii a decis să acorde preferenţial subvenţia de 116 euro la hectar, pe 2009, marilor fermieri pentru că aceştia plătesc taxe şi impozite mai mari la stat.

Dacă situaţia economică incertă nu i-a adus la limita subzistenţei pe agricultorii care deţin câteva hectare agricole, atunci autorităţile au mari şanse să reuşească. Şi asta pentru că, atunci când vine vorba despre plata subvenţiilor la hectar, pe lista de priorităţi se află tot marii agricultori ai ţării.

„Ne vom centra pe plăţile pentru fermierii mari care fac agricultură pentru economia de piaţă şi care plătesc taxe şi impozite la stat, până acum fiind avantajaţi doar cei mici", a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Abia apoi va veni şi rândul celor care deţin fiecare doar câteva agricole, chiar dacă ei reprezintă peste trei sferturi din totalul agricultorilor. Pentru 2009, peste un milion de fermieri ar trebui să primească subvenţii la hectar de la Uniunea Europeană şi bugetul de stat.

Până la sfârşitul lui martie, jumătate din agricultori vor primi banii pentru subvenţii. În aprilie, alţi 250.000 de fermieri vor putea beneficia de subvenţiile la hectar. În mai, autorităţile vor finaliza plăţile pe suprafaţă pe anul 2009. Fermierii care lucrează ca persoană fizică şi astfel nu plătesc taxe la stat nu vor primi subvenţii pentru motorină. Rădulescu arată că aproape 2800 de fermieri se încadrează în această categorie. Subvenţia la motorină va fi de 1,16 lei pe litru anul acesta.

Puţine proiecte pot fi finanţate

O soluţie de salvare pentru agricultori ar fi fondurile europene. Însă, şi aici tot fermierii mari care îşi permit să acopere partea de cofinanţare sunt avantajaţi. Astfel, s-au finalizat proiecte de dezvoltare rurală în valoare de doar 100 milioane de euro, chiar dacă dosarele contractate ajung la valoarea de 1,7 miliarde de euro.

„Majoritatea aşteaptă băncile care nu vor să-i crediteze pe fermieri şi spun că multe dintre proiectele cu care fermierii vin la instituţiile financiare nu pot fi cofinanţate", arată oficialul MADR. Pe de cealaltă parte, bancherii spun că agricultorii nu prezintă un plan de afaceri. „Sunt mulţi fermieri care nu vin cu un plan de afaceri coerent", arată Radu Negre, secretarul general al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

În plus, solicitanţii nu prezintă toate actele la dosar. „Am avut situaţii în care agricultorii au completat numele unei firme în dosarul prezentat la bancă şi apoi când au venit să discute vorbeau de o altă firmă cu alt nume", arată Ramona Ivan, directorul executiv al Direcţiei Insituţii Financiare din cadrul Băncii Comerciale Române (BCR).

Din iulie vom putea exporta produse din carne de porc

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Adrian Rădulescu, a declarat ieri că exportul de produse finite din porc ar putea fi reluat dacă reprezentanţii trimişi de Uniunea Europeană vor demonstra că în ţară nu mai există focare de pestă porcină.

Din ianuarie 2010, România a putut exporta carne de porc în lohn, primind carne din Uniunea Europeană, pe care o transforma în produse din carne şi pe care o exporta ulterior. Autorităţile române au promis anul trecut că exporturile vor fi reluate din ianuarie 2010.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite