Marii acţionari ai ţării deţin peste 11% din PIB

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primele cinci companii ca mărime din România – Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia şi Petrotel Lukoil – au realizat anul trecut o cifră de afaceri totală de 58,2 miliarde de lei. Sumele facturate în anul 2010 de către cei cinci campioni ai vânzărilor înseamnă 11,3% din PIB sau echivalentul funcţionării timp de 41 de zile a întregii economii.

Datele de bilanţ raportate în fiecare an Ministerului Finanţelor de către marile companii româneşti arată cine sunt, de fapt, cei care contribuie cel mai mult la realizarea Produsului Intern Brut (PIB) al ţării. În 2010, pe primele cinci locuri în topul naţional al cifrelor de afaceri s-au clasat, în ordine, Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia şi Petrotel Lukoil, iar suma totală facturată de aceşti campioni se ridică la 58,2 miliarde de lei - echivalentul a aproximativ 13,8 miliarde de euro. Asta înseamnă 11,3% din PIB-ul total al ţării, care în 2010 a fost de 513,6 miliarde de lei potrivit statisticilor oficiale.Văzute strict cronologic, aceste cifre arată că afacerile „marilor acţionari" ai ţării sunt echivalentul a 41 de zile de funcţionare a întregii economii româneşti.

Cei cinci campioni pot fi consideraţi ca mari acţionari ai ţării atât prin ponderea în PIB a cifrelor de afaceri pe care le realizează, cât şi prin contribuţia lor la bugetul de stat sau prin prisma numărului total de salariaţi. Ca mari contribuabili, cei cinci aduc cel puţin un sfert din veniturile bugetului public, iar ca angajatori doar statul deţine un efectiv mai numeros de salariaţi decât ei.

Vestea bună este că veniturile Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia şi Petrotel Lukoil au fost sensibil mai mari în 2010 decât în 2009, iar pentru 2011 se anunţă încă de pe-acum rezultate şi mai bune decât cele din 2010. Petrom este cea mai mare companie românească atât din punctul de vedere al cifrei de afaceri, cât şi al profitabilităţii.

Astfel, anul trecut, grupul Petrom a avut un rulaj de 18,5 miliarde de lei (4,4 miliarde de lei), echivalentul a 3,6% din Produsul Intern Brut (PIB) al ţării, iar profitul a fost unul record: 2,19 miliarde de lei (520 de milioane de euro). Anul acesta, grupul Petrom estimează un nou nivel-record al câştigului net, 2,3 miliarde de lei (550 de milioane euro). Petrom a contribuit la bugetul ţării anul trecut cu 7,6 miliarde de lei (1,8 miliarde de euro), asigurând 11% din totalul veniturilor la bugetul de stat. În ultimii şase ani, compania a adus la bugetul de stat 36,7 miliarde de lei (8,7 miliarde de euro).

Pe lângă faptul că are cele mai importante rezultate financiare dintre toate companiile româneşti, Petrom este şi o societate strategică pentru viitorul economiei, întrucât deţine aproape toate zăcămintele de ţiţei şi jumătate din cele de gaze. Producţia sa de ţiţei acoperă 41% din cererea României, iar, în cazul gazelor, asigură 37% din necesarul României.

Petrom este concesionarul unor rezerve dovedite de ţiţei şi gaze de peste 830 de milioane de barili echivalent petrol, România fiind una dintre puţinele ţări din Europa care mai au o producţie proprie de hidrocarburi. Petrom ieşit şi pe pieţele externe. Extrage petrol din Kazahstan şi are benzinării în Bulgaria, Serbia şi Republica Moldova.

Petrom a luat fiinţă în anul 1997, ca societate naţională a petrolului. În perioada 2003-2004, când s-a derulat procesul de privatizare, compania era în pragul ruinei, pentru că instalaţiile erau vechi, de zeci de ani, iar statul nu avea bani de investiţii. OMV a preluat atunci 51% din companie. De la privatizare până acum, Petrom a totalizat investiţii de 24,7 milioane de lei (5,8 miliarde de euro).

Rompetrol va avea cea mai mare rafinărie

Rompetrol Rafinare este perla grupului Rompetrol, care este deţinut în proporţie de 100% de compania kazahă de stat KazMunaiGaz. La rândul său, rafinăria Petromidia este principalul activ al Rompetrol Rafinare Constanţa. Anul trecut, compania a avut o cifră de afaceri de 16 miliarde de lei (3,8 miliarde de euro), ceea ce a însemnat 3,1% din PIB-ul ţării. Totodată, contribuţia la bugetul de stat a fost de 3,7 miliarde de dolari (880 milioane de euro).

Rafinăria de la Năvodari este în plin proces de modenizare, care o va transfoma în cea mai mare unitate de prelucrare a ţiţeiului din România, cu o capacitate de cinci milioane de tone.

Proiect-pilot de energie la Petrotel

Pe locul cinci în topul companiilor cu cele mai mari afaceri din România este o altă rafinărie - Petrotel Lukoil. Cifra de afaceri obţinută anul trecut s-a ridicat la 5,7 miliarde de lei (1,37 miliarde de euro) şi a reprezentat 1,1% din Produsul Intern Brut al României. Preluată de compania rusească Lukoil în 1998, rafinăria este cea mai mică dintre cele trei care mai funcţionează acum în România. Valoarea totală a investiţiilor realizate în perioada 2003-2009 depăşeşte 350 de milioane dolari, iar pentru perioada 2010-2012 este prevăzută realizarea unor investiţii de circa 70 miloane dolari, potrivit datelor companiei.

Rafinăria a devenit una extrem de importantă în această iarnă pentru grupul Lukoil. Aici a fost construită prima termocentrală care produce electricitate din cocsul petrolier, iar tehnologia va fi implementată şi la marile rafinării ale companiei din Rusia. Centrala asigură consumul de energie al rafinăriei, iar surplusul de electricitate este vândut pe piaţa liberă.

Vânzări de 38 de milioane de euro pe zi

Cifra de afaceri cumulată de cei cinci campioni în 2010, de 58,2 miliarde de lei, este echivalentul statistic al unui volum de vânzări zilnice de 159,4 milioane de lei - aproape 38 de milioane de euro pe zi.

13,8 miliarde de euro este cifra totală de afaceri realizată în anul 2010 de către primele cinci companii de top.

Lukoil construieşte cea mai mare rafinărie din Est

Grupul rus Lukoil va construi în Bulgaria, în colaborare cu compania franceză Tecnip, cea mai mare rafinărie din estul Europei, pe amplasamentul actualei unităţi de rafinare Neftochim din Burgas, potrivit agenţiei Novinite. Lukoil, liderul pieţei petroliere bulgare, va investi 25 de miliarde de dolari în următorii 25 de ani în noi capacităţi de procesare a petrolului atât în Rusia, cât şi în afara ţării de origine. Lukoil deţine în total 10 rafinării, dintre care jumătate în Rusia şi una în România, la Ploieşti. Capacitatea totală de rafinare a grupului Lukoil a fost anul trecut de 66 milioane de tone.

Click pentru a mări infografia

infografie
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite