Marian Alecu: „România ar putea evita uşor criza“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful McDonald’s nu este de acord cu angajatorii care concediază angajaţii în această perioadă şi care micşorează veniturile salariaţilor. Economia României nu este foarte dependentă de credite bancare, motiv pentru care ţara noastră ar trebui să iasă din criză mai repede decât alte ţări, crede Marian Alecu.

Cum percepeţi dumneavoastră criza?

Criza nu poate fi ignorată. Cu toţii am devenit un pic mai încrâncenaţi, iar acum se va dovedi cine este manager sau nu. În vremuri bune, când lucrurile merg de la sine, toţi sunt manageri buni. Criza a penetrat în România mai repede decât trebuia. Au apărut prea repede mii de şomeri şi s-au oprit foarte multe proiecte.

Chiar nu văd motivul . Criza are şi câteva efecte benefice, cum ar fi reaşezarea sistemului bancar şi al sectorului imobiliar, care deveniseră o nebunie. Sunt foarte multe activităţi care nu ar fi trebuit să fie chiar aşa de afectate de efectele crizei financiare.

Prea repede am bătut cu toţii în retragere. Prea repede s-a decis tăierea investiţiilor, a bugetelor de marketing sau de instruire a angajaţilor. De exemplu, McDonald’s va investi în România cel puţin la fel de mult ca anul trecut, circa 20 de milioane de euro.

La capitolul  promovare, anul trecut, eram pe locul 20 în topul marilor consumatori de publicitate. Acum, cu acelaşi buget suntem pe locul cinci. Acum, toţi vorbesc de îngheţarea salariilor sau merg pe premisa «nu dăm afară, dar mai tăiem din salarii». Nu mi se pare corect ca o firmă mare să îşi transfere greutăţile pe umerii angajaţilor. Noi, şi în acest an, în ciuda crizei, le garantăm angajaţilor o creştere a salariilor cel puţin egală cu inflaţia.

Cât credeţi că va mai dura criza?

Nu înţeleg această criză şi cu atât mai mult nu ştiu unde şi cât se va duce. Din ceea ce văd acum, criza e departe de a-şi fi atins fundul. Noi am intrat într-o spirală cu vârful în jos care ne duce spre căi din ce în ce mai adânci şi mai greu de recuperat, ulterior.

Eu consider că România ar putea evita într-un mod foarte uşor criza. Suntem o ţară cu o economie nu foarte dependentă de bănci. De asemenea, în România mai sunt foarte multe lucruri de făcut. Avem lacune mari la infrastructură, agricultură, curăţenie, reciclare sau la turism.

Ce părere aveţi despre împrumutul de la FMI?

Poate fi bun, dacă banii vor fi folosiţi cu grijă şi vor fi îndreptaţi în totalitate spre investiţii, din care s-ar putea plăti creditul, mai târziu.

Ce creştere economică estimaţi pentru anul în curs?

Este greu de crezut că vom avea parte de creştere economică. Dar, ţinând cont de faptul că eu sunt un optimist, sper într-o creştere de maximum 2%. Noi, doar dacă facem programul de autostrăzi, aproape că ne asigurăm creşterea economică.

Credeţi că Guvernul va reuşi să-şi ducă la bun sfârşit promisiunile?

Important este că arată voinţă, măcar. Dacă ei vor fi coerenţi, cred că da, vor reuşi. Eu chiar nu i-am înţeles dintr-un singur punct de vedere: anunţă că vor fi circa 800.000 de şomeri. În loc să încurajeze angajatorii, ei ce au făcut? Ne-au mărit taxele pe salarii cu 4%. Nu e posibil aşa ceva. Aş fi înţeles foarte multe majorări de taxe legate de alcool, produse de lux, dar tocmai taxele pe angajaţi să le măreşti? Acum, când trebuie încurajată munca?

Dacă aţi avea o putere la nivel executiv, care ar fi principalele sectoare economice pe care v-aţi axa pentru ieşirea din criză?

Categoric m-aş axa pe transporturi şi dezvoltarea infrastructurii, pe agricultură - unde avem un potenţial uriaş care nu este exploatat - şi pe turism. La capitolul turism nici măcar nu mă refer la turismul pentru străini. Pentru început ar trebui să creăm un turism frumos pentru noi, românii. Suntem 20 de milioane de oameni.

Dacă s-ar pune la dispoziţie servicii de calitate pentru toţi, turismul ar fi un motor foarte important al economiei. Cred că au trecut de mult vremurile când mergeam la Mamaia pentru că acolo veneau mulţi nemţi. Trebuie să vină şi vremea să vrem să mergem la Mamaia, de exemplu, pentru că este foarte frumos acolo.

image
image

Am intrat într-o spirală cu vârful în jos care ne duce spre căi din ce în ce mai adânci şi mai greu de recuperat, ulterior

image



„Consumul trebuie stimulat cu produse fabricate în ţară“

Cum stă România comparativ cu alte ţări din regiune?

Se pare că stăm mai bine decât vecinii noştri unguri, unde am văzut nişte reacţii disperate, precum căderea Guvernului şi multe altele. Oricum, cred că fenomenul criză este mult mai dramatizat decât este, de fapt. Toată lumea are pe buze un singur cuvânt: criza.

Ce părere aveţi despre introducerea tichetelor de vacanţă?

Am o părere bună despre introducerea tichetelor, însă nu ştiu cum vor fi suportate acestea de buget. Şi noi, la McDonald’s, vom introduce la o scară mică tichete de vacanţă. Dacă vor avea efecte benefice, pe viitor vom oferi mai multe tichete de vacanţă angajaţilor. Acum aşteptăm să vedem normele. Anul acesta cred că vom acorda la circa 10% din cei 4.000 de angajaţi. Vor fi acordate pe criterii de motivare, performanţă şi de răsplătire a loialităţii.

Cum credeţi că va influenţa economia stimularea consumului?

Ar putea fi o soluţie, dar cu nişte calcule făcute şi cu nişte limite. Consum este şi atunci când cumperi un televizor din import care nu ajută cu absolut nimic economia internă. Stimularea consumului ar trebui făcută cu produse fabricate în ţara noastră.

Care sunt sectoarele cele mai afectate de criză?

Se pare că industria grea, prelucrătoare, e cea mai afectată. De asemenea, industria auto a fost foarte afectată. Mă bucur, acum, că au intervenit comenzile din Gemania.

image

Tare rău le-ar pica parlamentarilor dacă îşi vor cumpăra Mercedesuri de serviciu în loc de Dacia.

image
image

Stimularea consumului ar trebui făcută cu produse fabricate în ţara noastră.

image




McDonald’s intră pe piaţa cafenelelor

“McDonald’s România, subsidiara gigantului american cu acelaşi nume, cel mai mare lanţ internaţional de restaurante de tip fast-food, intenţionează să intre şi pe piaţa cafenelelor. Alecu speră ca primele cafenele să fie plasate în Bucureşti, la pasajul Universitate, lângă Primăria Capitalei şi în cadrul magazinului Unirea. Investiţia în amenajarea unei astfel de cafenele se ridică la circa 200.000 de euro, spune Marian Alecu.

 Totodată, McDonald’s şi-a planificat, pentru sfârşitul acestu an sau cel mai târziu primul trimestru al anului viitor, deschiderea unei fabrici de chifle, în parteneriat cu LLI Eurmils, în urma unei investiţii de 10-15 milioane de euro. Noua unitate de producţie va avea circa 100 de angajaţi şi va fi amplasată în curtea fabricii de panificaţie Titan, în apropierea localităţii Cernica, spune Alecu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite