Marea Neagră, rezervorul de gaze al viitorului?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marea Neagră ar putea deveni unul dintre cele mai mari rezervoare de gaze din lume, dacă estimărie din prezent se adeveresc, a declarat Adrian Băicuşi, directorul general al Transelectrica, prezent la Neptun la forumul regional pe teme energetice FOREN.

Potrivit acestuia, importanţa gazelor ca resursă energetică este într-o continuă creştere, însă, peste câţiva ani, vom consuma mai mult decât vor putea asigura noile descoperiri.

Astfel că atenţia producătorilor de energie se va orienta spre resursele regenerabile. „Vântul este cea mai mare atracţie şi va continua să fie peste tot în lume. Toată lumea visează că vântul ne va scăpa de probleme de energie", a spus Băicuşi.

La rândul său, Alexandru Săndulescu, director general în cadrul Ministerului Economiei, a arătat importanţa utilizării gazelor şi a surselor regenerabile pentru producerea de energie în România, în perspectiva reducerii emisiilor de dioxid de carbon.

„Avem nevoie de noi magistrale şi nu excludem participarea în niciunul dintre proiecte", a spus el, amintind la acest capitol Nabucco, South Stream şi AGRI, noua rută de import a gazelor lichefiate.

Marile companii, atrase de România

Licitaţia organizată în prezent de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru concesionarea de perimetre petrolifere şi gazeifere în Marea Neagră, reprezentând suprafaţa câştigată de România la Curtea de Justiţie de la Haga, a atras nume grele din industria mondială de profil, precum ExxonMobil, Repsol sau Lukoil.

Nici companiile autohtone nu au rămas pe margine, în cursă fiind înscrise Petrom, Romgaz şi Rompetrol.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite