Marea Britanie, îngropată în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Datoria publică a Regatului Unit ar putea depăşi două trilioane de lire în acest an. Guvernul britanic a cheltuit, în 2009, 671,4 miliarde de lire, deşi veniturile din impozite au fost de numai 496,1 miliarde de lire. Datoria publică a continuat astfel să crească.

Datoria publică a Marii Britanii se ridica în martie 2009 la 616,9 miliarde de lire, adică 44% din Produsul Intern Brut (PIB). Până în luna mai 2009, aceasta a crescut semnificativ la 55,4% din PIB, potrivit datelor Oficiului Naţional de Statistică. Un an mai târziu, în mai 2010, suma datorată atingea 903 miliarde de lire sterline şi reprezenta 62,2% din PIB, în creştere faţă de luna martie.

Citiţi şi:

UE va introduce conceptul de 'datorie dinamică' pentru a evita sancţionarea imediată a unor state puternic îndatorate

Analiză: Cum se manifestă criza în fiecare stat din Uniunea Europeană

În suma de 903 miliarde de lire nu au fost luate însă în calcul pensiile din sectorul bugetar şi parteneriatele public-private. Acestea ar putea adăuga la soldul datoriei publice între 913 şi 1.339 miliarde de lire, potrivit unui raport al Centre for Economics and Business Research publicat ieri.

„Claritatea şi transparenţa din sistemul financiar public nu au fost niciodată mai vitale, pe fondul temerilor recente privind datoriile sectorului public", a declarat Charles Davis, autorul raportului, citat de Reuters. Împrumuturile din sectorul public sunt, de asemenea, în creştere. În cel de-al patrulea trimestru din 2009, acestea au ajuns la 28,7 miliarde de lire, în timp ce în perioada similară din 2008 erau de numai 26,3 miliarde de lire. Până acum, sectoare precum pensiile, sănătatea, educaţia, apărarea naţională şi transporturile înghiţeau sume importante, ce duceau la creşterea datoriei publice.

În prezent, o mare parte din datoria publică s-au acumulat din cauza dobânzilor pe care statul le achită la împrumuturile contractate pentru a acoperi deficitul bugetar. Astfel, Guvernul englez trebuie să plătească în acest an dobânzi de 42,9 miliarde de lire, în timp ce, în 2009, valoarea dobânzilor s-a ridicat la 27,2 miliarde.

Cui datorează Anglia bani?

Modalitatea prin care statul britanic se împrumută este vânzarea de obligaţiuni emise de Guvern, numite „gilts", cu o scadenţă medie de 15 ani. Deşi până acum niciun termen de plată nu a fost depăşit, în prezent, Regatul Unit reuşeşte să ramburseze aceste împrumuturi doar prin noi vânzări de obligaţiuni. Majoritatea acestor obligaţiuni sunt deţinute de companii de asigurări şi fonduri de pensii (39,8%), de investitori străini (35,1%) şi bănci comerciale (2,9%), potrivit datelor Oficiului de Administrare a Datoriilor din Marea Britanie.

În primul trimestru din 2010, economia britanică a avansat cu 0,3%, însă deficitul de cont curent, estimat iniţial la 4,7 miliarde de lire, a atins 9,628 miliarde de lire. Fondul Monetar Internaţional a anunţat recent modificarea prognozei de creştere economică a Regatului Unit, reducând estimările la numai 1,2%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite