Marc Faber către investitori: relaxaţi-vă, pieţele de acţiuni nu se mai pot prăbuşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Previziunile sumbre ale economiştilor privind pieţele de acţiuni nu s-au confirmat, şi nu există motive pentru temerile privind prăbuşirea burselor, în ciuda faptului că perspectiva economiei mondiale rămâne întunecată! Cel puţin asta susţine celebrul investitor şi antreprenor Marc Faber, care are o perspectivă mai optimistă decât o bună parte dintre specialiştii citaţi în mass-media.

Ce spun eu e simplu: relaxaţi-vă. Nu cred că pieţele de acţiuni se vor prăbuşi. Cred că avem un suport puternic încă din august 2010, când S&P a fost la 1010 puncte”, a spus Marc Faber, citat de CNBC. Un an mai târziu, în 4 octombrie 2011, S&P a scăzut la 1074. Însă situaţia nu este castrofală: „Pieţele primesc sprijin atâta timp cât S&P se află aproape de 1100. Dacă S&P scade cu 200 de puncte, vă garantez că Fed va interveni printr-un QE3, QE4 şi aşa mai departe”, adaugă economistul, referindu-se la măsurile de injecţii de capital în pieţe, cunoscute sub numele de “quantitative easing”.

Urmareste pe site-ul CNBC interviul in engleza cu Marc Faber

Marc Faber consideră că Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional vor proceda la fel, însă printr-o metodă indirectă. Una dintre măsurile de „quantitative easing” utilizate de BCE în ultimii trei ani, iar aici Marc Faber este de acord cu mulţi analişti, este operaţiunea de refinanţare pe termen lung realizată de BCE la finele anului trecut, prin care băncile au primit împrumuturi cu o dobândă de 1%.

Dacă din perspectiva intervenţiilor marilor instituţii financiare nu sunt motive de îngrijorare, cu totul alta este situaţia gestionării politice a crizei datoriilor. Marc Faber este pesimist cu privire la administraţiile U.E. şi S.U.A. „Datoria publică a S.U.A. era de 1000 de miliarde de dolari în 1980, iar în 2000 era de circa 5000 de miliarde. Între 2000 şi 2011 însă, datoria publică a SUA a crescut de trei ori, la peste 15.000 de miliarde de dolari, şi va continua să crească”.

Citeste aici despre previziunile Bancii Mondiale asupra crizei economice

Economistul nu consideră funcţionale măsurile luate până acum pentru rezolvarea crizei. Creşterea dobânzilor creşte costurile de finanţare, ceea ce duce la o împovărare progresivă a economiei. „Peisajul economiei mondiale este sumbru. Încercăm să soluţionăm criza determinată de creşterea excesivă a datoriei printr-o îndatorare şi mai mare”.

Dată fiind incertitudinea pieţelor, Marc Faber consideră că investitorii ar trebui ca în această perioadă să îşi diversifice achiziţiile. „Am putea vedea pieţe de mărfuri în creştere. Preţurile materiilor prime, produselor alimentare şi metalelor ar putea creşte. În acelaşi timp, cred că – cel puţin până acum, pieţele de acţiuni au demonstrat într-o oarecare măsură că veştile proaste nu au fost întemeiate”, a mai adaugat Marc Faber.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite