Maramureş: ruşii de la Polyus Gold şi-au vândut afacerile cu aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Polyus Gold, cel mai mare producător de aur din Rusia, a anunţat ieri, într-un comunicat, că a finalizat vânzarea celor două firme pe care le deţinea în România, Romaltyn Mining SRL şi Romaltyn Exploration SRL Baia Mare, către SAT& Company.

Cumpărătorul este un holding metalurgic din Kazahstan, SAT&Company. Compania kazahă, listată la bursa de la Alma Ata, este controlată de omul de afaceri Kenes Rakişev, ginerele primarului din Astana, Imangali Tasmagambetov.

Romaltyn are licenţă pentru trei zăcăminte auro-argintifere din Maramureş şi pentru unul în judeţul Satu Mare. În plus, compania deţine şi unităţi de procesare a minereului aurifer moştenite de la fosta Aurul Baia Mare, ulterior Transgold.

Acum doi ani, compania a anunţat că se pregăteşte de reluarea activităţii de procesare a minereului aurifer, după investiţii de mediu, dar potrivit presei ruse, activitatea este în continuare oprită. Procesarea se face tot cu cianuri.

Tranzacţie de 20 de milioane de euro

Tranzacţia, în valoare de 20 de milioane de euro, a fost anunţată încă din 20 aprilie. Polyus Gold este deţinută de cunoscutul om de afaceri rus Mihail Prokhorov. Acesta are o avere de 18 miliarde de dolari şi a candidat împotriva lui Vladimir Putin la ultimele alegeri prezidenţiale din Rusia.

Transgold a intrat în atenţia opiniei publice în anul 2000, după un accident ecologic de proporţii. Atunci, 100.000 de metri cubi de ape reziduale poluate cu cianuri au ajuns în Tisa şi, ulterior, în Dunăre. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite