Managerii se aşteaptă la noi reduceri de personal până în aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Managerii firmelor româneşti cred că activitatea din industrie va fi stabilă în perioada februarie-aprilie, iar domeniul construcţiilor şi al comerţului cu amănuntul va înregistra un declin moderat, în timp ce numărul salariaţilor se va reduce în toate sectoarele, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

Companiile din industria prelucrătoare iau în calcul în continuare un declin al numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%), mai ales în cazul firmelor mici, cu mai puţin de 50 de salariaţi (sold conjunctural -19%). Cele mai afectate domenii ar putea fi metalurgia, fabricarea altor mijloace de transport, substanţe şi produse chimice.


Cresc preţurile produselor industriale


Pentru preţurile produselor industriale, managerii prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%).
Activitatea din construcţii ar putea înregistra o tendinţă de scădere atât a producţiei, de minus 22%, cât şi a stocului de contracte şi comenzi, de minus 22%. Estimările s-au îmbunătăţit de la ancheta din ianuarie, când soldurile conjuncturale din acest sector erau de -39%, respectiv -32%. Tot pentru sectorul construcţiilor, managerii se aşteaptă la reducerea numărului de salariaţi (sold conjunctural -29%), în timp ce preţurile lucrărilor ar urma să înregistreze o relativă stabilitate (sold conjunctural -1%).

Pentru sectorul de comerţ cu amănuntul, directorii firmelor au estimat o scădere a activităţii economice pentru următoarele trei luni (-16%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea o tendinţă de scădere moderată (-10%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri va scădea (-19%). Angajatorii anticipează pentru următoarele trei luni scăderea moderată a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural -10%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul ar urma să crească (sold conjunctural +18%).


În sectorul serviciilor, managerii se aşteaptă la o scădere moderată a cererii (cifrei de afaceri), soldul conjunctural fiind de -14%. De asemenea, numărul de salariaţi este aşteptat să se reducă moderat (sold conjunctural -13%), tendinţă dată în special de întreprinderile mari, cu între 250 şi 499 de salariaţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite