Managerii români, cei mai pesimişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorii companiilor autohtone se aşteaptă, în continuare, la reduceri de personal şi la creşteri ale preţurilor. Pesimismul managerilor afectează economia, deşi acesta este motivat. Economiştii spun că Guvernul trebuie să găsească soluţii de sporire a încrederii.

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru perioada august-octombrie a acestui an reducerea numărului de angajaţi, concomitent cu o creştere a preţurilor în toate sectoarele de activitate, respectiv în industria prelucrătoare, servicii, construcţii şi comerţul cu amănuntul, potrivit unui sondaj al Institutului Naţional de Statistică.

Aşteptările antreprenorilor nu sunt o surpriză, în condiţiile în care acestea se menţin pe un trend pesimist de la declanşarea crizei. Potrivit economistului-şef al BCR, Lucian Anghel, managerii români, dar şi consumatorii, sunt printre cei mai pesimişti din regiune, iar asta nu are legătură numai cu evoluţia economiei. Dovadă că în trimestrul al doilea am avut o uşoară creştere economică, de 0,3%, deşi directorii de companii estimau contrariul.

„Managerii sunt întrebaţi «la cald», iar incertitudinea evident că este majoră, mai ales că aceştia se ghidează după cererea internă, dar şi după cea externă. Problema e că acest pesimism crează aşteptare", spune Anghel. Cu alte cuvinte, acest sentiment afectează investiţiile şi consumul.

„Cum să investeşti când ai aşteptări negative? Pentru asta îţi trebuie curaj", explică Anghel. La rândul său, preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, crede că, în comparaţie cu alte state, indicatorii de încredere în economia românească sunt mult mai slabi, în condiţiile în care pesimismul este alimentat de programele de austeritate ale Guvernului.

Tendinţe de economisire

„Incertitudinile legate de nivelul veniturilor au implicaţii negative asupra consumatorului, pentru că omul are tendinţa să economisească, în aşteptarea unor vremuri proaste, în care ar putea rămâne fără loc de muncă", arată Dumitru. Iar economia românească se bazează pe consum. „Acest pesimism trebuie corectat. Economia românească, spre deosebire de cea a Cehiei, de pildă, depinde de consumul intern", spune economistul-şef al BCR.

Cum se poate corecta lipsa de încredere a managerilor? Prin lansarea unor măsuri de stimulare a mediului privat, ce lipsesc cu desăvârşire în acest moment. Lucian Anghel este convins că, luna viitoare, se vor anunţa şi astfel de măsuri. „În septembrie o să auzim şi despre măsuri de relansare a economiei, de stimulare a mediului privat", a declarat economistul, pentru „Adevărul".

Potrivit oficialilor din Finanţe, însă, acestea nu sunt de natură să dea prea multe aripi afacerilor, printre ele numărându-se şi eliminarea impozitului minim, dar înlocuirea lui cu impozitul forfetar.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite