Mamuţii industriali părăsesc marile oraşe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

drastice care vor intra în vigoare odată cu integrarea ţării noastre în structurile europene. Totuşi, prevederi legale şi exprese în acest sens (încă) nu există, în balanţă atârnând

drastice care vor intra în vigoare odată cu integrarea ţării noastre în structurile europene. Totuşi, prevederi legale şi exprese în acest sens (încă) nu există, în balanţă atârnând mai mult costurile necesare investiţiilor în mediu, în raport cu cele ale relocării activităţii.

Relocarea, proces pe termen mediu şi lung
"Nu există o prevedere explicită care să spună că nu se vor putea desfăşura activităţi industriale în interiorul oraşelor. Este o chestiune indirectă, care ţine de respectarea normelor şi a directivelor europene privind calitatea mediului înconjurător", ne-a declarat negociatorul-şef cu Uniunea Europeană, Leonard Orban. Relocarea va deveni însă o necesitate pe fondul condiţiilor stricte de mediu ce vor fi impuse agenţilor economici din industrie după integrare. Dacă aruncăm o privire spre ţările membre ale UE, se remarcă o tendinţă generalizată, zonele industriale fiind mutate la marginea sau în afara oraşelor. Migrarea coloşilor industriali către periferie se va face simţită însă pe termen mediu şi lung.

Decizie de conjunctură
Relocarea, ca modalitate de optimizare a costurilor, este o idee împărtăşită şi de reprezentanţii Ministerului Mediului. "Dacă îşi fac investiţiile în mediu şi reduc sub limitele prevăzute de lege poluarea aerului, a apei şi a solului, nu are nimeni nimic împotriva funcţionării acestor societăţi în interiorul oraşelor", ne-au declarat oficiali din cadrul Ministerului Mediului. În aceste condiţii, decizia relocării este mai degrabă una de conjunctură, fiind mult mai profitabil să îţi muţi activitatea, decât să investeşti în ecologizare. Iar dacă pe locul fostei uzine se poate dezvolta un proiect imobiliar, cu atât mai bine.

Producţia fină stă pe loc
Granitul Bucureşti, societate cunoscută în industria materialelor de construcţii, este un prim exemplu de relocare, pe locul fostului sediu fiind dezvoltat complexul Cora. Pe urmele sale o va lua şi MYO-O, proprietarul Semănătoarea, dar şi Griro Bucureşti, Electroaparataj, Vulcan, Laromet. "Este normal ca industria grea să plece din interiorul oraşelor, însă micile făbricuţe de genul celor care produc tablouri electrice vor rămâne. Pentru că producţia fină de valoare nu e poluantă", ne-a declarat secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri, Cristian Pârvan.

"Nu există o prevedere explicită care să spună că nu se vor putea desfăşura activităţi industriale în interiorul oraşelor. Este o chestiune indirectă, care ţine de respectarea normelor şi a directivelor europene privind calitatea mediului înconjurător"
Leonard Orban

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite