Majoritatea românilor rămân fără bani de la un salariu la altul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 60% dintre români rămân fără bani de la o lună, arată un studiu al Institutul pentru Economie Mondială din cadrul Academiei Române.

Situaţia este şi mai dramatică în cazul tinerilor, 65% din populaţia de peste 16 ani are dificultăţi în a-şi acoperi nevoile de zi cu zi.

Doar 23% dintre românii respondenţi la sondaj ţin evidenţa veniturilor şi cheltuielilor. Pe de altă parte, 66% din populaţie nu ţine evidenţa veniturilor şi cheltuielilor, dar ştie câţi bani are disponibili, iar 70% dintre respondenţi au arătat că au o planificare a cheltuielilor lunare curente, transmite Mediafax, citând documentul Academiei.

Faptul că 61% dintre români au declarat că nu se împrumută pentru a-şi achita alte datorii reprezintă o tendinţă benefică, subliniată de specialişti. Întrebaţi ce fac atunci când rămân fără bani de la o lună la alta, 75,3% dintre respondenţi au răspuns că reduc cheltuielile, 61,5% că împrumută bani de la rude, prieteni sau cunoştinţe, iar 42,2% că achiziţionează bunuri "pe caiet" de la magazine.

Doar 7,5% dintre respondenţi au spus că atunci când rămân fără bani de la o lună la alta lucrează în plus sau îşi iau un al doilea loc de muncă.

La întrebarea "cum utilizează banii care rămân în plus de la o lună la alta?" trei sferturi dintre cei întrebaţi au răspuns că îi păstrează în numerar, o treime că îi cheltuiesc pe bunuri de consum şi peste un că îi economisesc sau că ţin în cont.

Manuela Stănculescu, cercetător la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii, Academia Română, a subliniat că, potrivit sondajului, indicele capabilităţii de administrare a banilor este în medie de 55,79%, pe o scară de 100%. Principalii factori care determină capacitatea de administrare a banilor sunt venitul, gradul de alfabetizare financiară, nivelul de educaţie, generaţia şi aria rezidenţială.

Studiul a fost realizat pentru Banca Mondială, în perioada 1 - 15 mai.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite