Majoritatea companiilor nu investesc în securizarea datelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Firmele din domeniul sistemelor de securitate IT&C se află într-o competiţie tot mai acerbă, dezvoltând soluţii şi noi tehnologii care să vină în întâmpinarea oricăror necesităţi. Cu

Firmele din domeniul sistemelor de securitate IT&C se află într-o competiţie tot mai acerbă, dezvoltând soluţii şi noi tehnologii care să vină în întâmpinarea oricăror necesităţi. Cu toate că securizarea datelor ar trebui să aibă un loc important în bugetul firmelor şi să fie considerată o parte esenţială a afacerii, managerii companiilor autohtone continuă să nu abordeze acest aspect ca pe o investiţie.
O mare parte a firmelor nici măar nu iau în calcul să realizeze un plan în cazul unui atac informatic. "Mai mult chiar, majoritatea managerilor ignoră posibilele pierderi cauzate de riscurile de securitate informatică, şi apelează retroactiv la soluţiile de securizare", spune Alexandru Bălan, BitDefender Product Manager în cadrul companiei de IT&C Softwin.
De la protecţia datelor, securitatea logică, securitatea tranzacţiilor financiare, protecţia informaţiilor ca permanenţă şi autenticitate, şi ajungând până la securitatea fizică a infrastructurii critice IT, piaţa românească poate furniza soluţii pentru cele mai complicate situaţii.
"De exemplu, Virus Prevention System (VPS) poate proteja compania de "ziua zero", adică de perioada în care sistemele informatice sunt expuse unui posibil atac", a explicat Radu Ionescu, Key Account Manager, BISS, în cadrul forumului IT&C Security organizat de Finmedia. Nici securitatea fizică a sistemelor nu este neglijată. "Prin conceperea şi construirea de centre securizate pentru infrastructura critică IT, asigurăm protecţia împotriva riscurilor tradiţionale -foc, apă, gaze corozive, explozii etc- care pot, în bună măsură, să afecteze activitatea companiilor", spune Cătălin Păunescu, General manager al companiei de profil Star Storage. Soluţiile pot costa de la câteva sute de euro, ajungând, în funcţie de profilul şi dimensiunile firmei, la sute de mii de euro.
Falimentul, principala ameninţare
Furtul de informaţii, indiferent dacă acesta se realizează prin penetrarea sistemelor din exterior, phishing sau furtul interior de informaţii realizat de către angajaţi, "spargerea" şi degradarea site-urilor web, sabotajul sistemelor informatice sunt cel mai des întâlnite forme de hacking care ar putea afecta buna desfăşurare a activităţii companiilor.
"Pe lângă tehnologiile antivirus, antispam, la care apelează persoanele fizice, companiile trebuie să-şi pună la punct sisteme de detectare şi prevenire a intruziunilor, de scanare de vulnerabilităţi, instalare a ultimelor patch-uri de securitate pentru protejarea împotriva atacurilor externe, dar şi un sistem de politici şi proceduri de securitate corect definit, coerent şi mai ales implementat şi urmărit pentru evitarea atacurilor din interior", ne-a explicat Gabriela Mechea, director general la GECAD NET. Soluţia optimă se concepe după analiza sistemelor IT, a necesităţilor de business ale companiei şi definirea informaţiilor critice şi a ameninţărilor specifice la care aceasta este supusă.
"Nu se poate face o estimare exactă a pierderilor pe care le-ar putea suferi o companie, dar în cazul unui atac serios de tip hacking, pierderile maxime pot consta în ieşirea companiei de pe piaţă şi faliment", apreciază Gabriela Mechea.
Potrivit unui studiu realizat de GECAD NET cu ajutorul companiei de consultanţă Avantera, pentru serviciile externe asociate remedierii, o companie cheltuie, anual, 3.570 de euro. Generalizând, dacă 2.000 de companii din 16.000 (câte au făcut obiectul studiului menţionat) apelează la astfel de servicii, piaţa aferentă este de 7 milioane de euro. Pierderea anuală (cu forţa de muncă neutilizată în cursul întreruperilor) pentru primele 16.000 de companii se cifrează, în estimarea GECAD şi Avantera, între 5 şi 8 milioane de euro.

România, pe locul nouă în topul criminalităţii informatice
ţara noastră ocupa, la sfârşitul aului 2005, locul nouă în clasamentul ţărilor cu cele mai ridicate rate ale criminalităţii informatice, faţă de locul patru în anul 2002, potrivit raportului anual privind criminalitatea informatică publicat de FBI. "România are un renume atât pozitiv, cât şi prost în domeniul criminalităţii informatice, însă

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite