Majorările din toamnă vor fi nesemnificative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă în perioada de vară, stagnarea e firească, nici în toamnă lucrurile nu se vor schimba cu mult. Silvia Vîlceanu estimează că există posibilitatea ca nivelul chiriilor să mai

Dacă în perioada de vară, stagnarea e firească, nici în toamnă lucrurile nu se vor schimba cu mult. Silvia Vîlceanu estimează că există posibilitatea ca nivelul chiriilor să mai înregistreze uşoare creşteri odată cu revenirea studenţilor. Nu va mai fi însă vorba de creşterile din anii trecuţi.

"Atâta timp cât există blocaj pe piaţa vânzărilor, chiriile nu vor mai creşte semnificativ", crede Vîlceanu. De aceeaşi părere este şi Marian Păduraru: "Mi-e greu să cred că vor mai înregistra creşterile spectaculoase de până acum", subliniază acesta.

Mai ales în cartiere, adaugă reprezentantul Europroperty, e greu de crezut că se vor mai înregistra creşteri, pentru simplul motiv că oamenii nu-şi mai permit să plătească atât. Păduraru argumentează că există o limită de suportabilitate a populaţiei.

Chiria, mai rentabilă decât creditul

Dat fiind faptul că nivelul chiriilor este comparabil momentan cu alte ţări europene, se poate spune că această limită a fost deja atinsă. În momentul de faţă, adaugă reprezentantul Europroperty, nu mai rentează să cumperi casă, a sta în chirie e o variantă mai convenabilă.

Astfel, dacă cineva ia un credit de 90.000 de euro pe 20 de ani, în final va plăti 190.000 de euro, la o rată lunară de 780 de euro. Spre comparaţie, potrivit lui Răzvan Petrişor, o garsonieră mobilată poate fi închiriată cu 250 de euro în sectorul şase, în timp ce un apartament de două camere ajunge la circa 400 de euro.

În acest context, precizează Păduraru, proprietarii vor trebui să se menţină chiriile la un nivel mai convenabil pentru populaţie, pentru a avea în continuare clienţi.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite