Maine vor fi anuntati finalistii privatizarii BCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astazi este ultima zi de depunere a ofertelor angajante din partea investitorilor intrati in cursa pentru privatizarea BCR. "Maine vor fi comunicate pri-mele doua banci clasate care vor trebui

Astazi este ultima zi de depunere a ofertelor angajante din partea investitorilor intrati in cursa pentru privatizarea BCR.
"Maine vor fi comunicate pri-mele doua banci clasate care vor trebui sa prezinte oferte imbunatatite in ideea obtinerii unui pret cat mai bun. Se spera ca pana la sfarsitul anului sa se incheie procesul de privatizare a BCR", declarau ieri pentru ziarul nostru surse ale Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului. Comisia de privatizare a aprobat recent grila de punctaj care va sta la baza departajarii ofertantilor. Pretul oferit de acestia pentru actiunile BCR va detine o pondere de 90%, iar oferta tehnica va reprezenta 10%. Reamintim ca in cursa pentru privatizare se afla noua banci: Fortis (Belgia), Banco Comercial Portugues (Portugalia), Banca Nationala a Greciei, Banca Intesa (Italia), Deutsche Bank AG (Germania), Erste Bank (Austria), Dexia (Belgia), KBC (Belgia) si BNP Parisbas (Franta). ABN AMRO, inclusa de asemenea pe lista restransa a investitorilor, a trimis recent o notificare comisiei de privatizare prin care anunta ca nu mai este interesata sa consulte camera de date a BCR.
Pretul oferit - criteriu primordial de selectie
Din punct de vedere al valorii de piata, cel mai bine se plaseaza BNP Paribas, aflata pe locul al 6-lea in topul institutiilor financiare europene si al 15-lea din lume (54,1 miliarde euro), urmata de Deutsche Bank (40,4 miliarde euro) si Fortis (30,9 miliarde euro). Bancile de talie mijlocie sau mica s-au aratat dispuse sa concureze mai cu seama prin pret, ceea ce concorda cu decizia autoritatilor romane de maximizare a pretului. Bancile mari considera ca nu numai pretul oferit este important, ci si experienta si strategia de dezvoltare. Din declaratiile facute pana acum de investitorii interesati de cea mai mare banca din Romania, rezulta ca BCR este o institutie puternica si stabila, care le-ar permite extinderea si consolidarea pozitiei pe piata bancara din regiune. Surse credibile evalueaza BCR intre 5,5 si 5,8 miliarde euro, iar pachetul de 61,8825% din actiuni pana la 2 miliarde euro.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite