Mai puţini bani pentru viitorii pensionari. Randamentele o iau la vale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cele nouă fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au înregistrat în ultima lună din 2011 o rentabilitate medie de 8,56%, în scădere cu 0,3 puncte procentuale şi cu peste 6,5 puncte procentuale faţă de aceeaşi lună a anului precedent, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Indicatorul a scăzut constant în ultimele luni pe fondul volatilităţii ridicate de pe pieţele externe, care au dus la prăbuşirea burselor (vezi grafic). Scăderea rentabilităţii s-a mai temperat totuşi faţă de perioada anterioară.



În ciuda scăderii din ultimele luni, indicatorul se află peste rata anuală a inflaţiei – de 3,14% în luna decembrie.

Cea mai mare rată de rentabilitate a fost înregistrată de BCR Pensii (9,32%), urmată de AZT Viitorul Tău (9,19%), în timp ce cea mai mică a fost raportată de fondul Vital, administrat de olandezii de la Aegon (6,81%%).

La sfârşitul anului trecut, cele nouă fonduri de pensii administrate privat înregistrau 5,51 milioane de participanţi, cu 6,3% mai mult decât decât la finele lui 2010, în timp ce activele nete au ajuns la 6,41 miliarde de lei, în creştere cu 48%.

Contribuţia lunară medie per participant era la sfârşitul lui decembrie de 50,11 lei, în creştere cu peste 10 lei faţă de decembrie 2010, însă pentru peste 2.000 de participanţi nu s-au virat contribuţii în ultima lună din an, iar pentru 239 de participanţi nu au fost vireate contribuţii de la începutul colectării acestora în sistem.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite