Mai puţine dări pentru drepturile de autor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Modificările aduse Codului Fiscal începând cu 1 iulie îi scutesc pe jurnalişti, artişti, actori, arhitecţi şi scriitori de plata contribuţiilor sociale.

Modificările şi completările aduse Codului Fiscal prin Ordonanţa de Urgenţă nr.24, aplicabilă începând cu 1 iulie 2012, scuteşte persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, de plata unor contribuţii sociale, după caz.

Schimbările pot fi benefice atât angajatului, cât şi angajatorului. Dacă venitul negociat a fost cel brut, avantajul este al angajatului: venitul brut rămâne la acelaşi nivel, iar cel net creşte în urma eliminării obligaţiei de reţinere a contribuţiilor. Dacă s-a negociat venitul net, măsurile sunt benefice pentru angajator: suma netă încasată de angajat nu se modifică, însă cea brută scade cu valoarea contribuţiilor, pe care angajatorul nu trebuie să le mai reţină şi, implicit, să le mai plătească.

Doar impozit pentru cei cu salarii

Există trei situaţii privind modul de impunere a contribuţiilor celor care realizează venituri din drepturi de autor, în funcţie de celelalte activităţi din care persoanele respective realizează venituri.

În cazul în care persoana realizează venituri şi din salarii sau asimilate salariilor, acesteia i se reţineau la sursă impozitul (de 10%, respectiv 16%, în funcţie de opţiunea de impozitare), contribuţia individuală de asigurări sociale (CAS - 10,5%) şi contribuţia individuală la bugetul asigurărilor de şomaj (0,5%). De la 1 iulie, acesteia i se va reţine doar impozitul pe venit. În cazul în care persoana obţine venituri din pensii, lucrurile rămân neschimbate. Se va reţine la sursă doar impozitul pe venit, în funcţie de opţiunea de impozitare - 10% (plata anticipată) sau 16% (impozit final).

Schimbări au intervenit şi asupra contribuţiilor datorate de cei care realizează venituri doar din drepturi de proprietate intelectuală. Înainte de 1 iulie 2012, persoanei i se reţinea impozitul pe venit, CAS, contribuţia la bugetul asigurărilor de şomaj, iar pentru contribuţia de sănătate trebuia să încheie contract individual cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. După această dată, persoanei i se va reţine la sursă impozitul, CAS şi contribuţia individuală de asigurări sociale de sănătate. Contribuţia de 0,5% din venitul brut la bugetul asigurărilor de şomaj a devenit de la 1 iulie facultativă.

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite