Mai multe bănci din Europa vor avea nevoie de ajutoare de stat pentru a evita colapsul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele crizei datoriilor suverane din Europa va afecta puternic unele bănci prezente pe această piaţă, crede Ken Rogoff, profesor la Harvard University.

„Este clar că unele bănci din Europa suferă şi vor avea nevoie de împrumuturi de urgenţă de la stat“, a declarat Rogoff marţi, la Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveţia.

Cu toate acestea, „perioada cea mai grea s-a terminat, iar acum ne aflăm în procesul de revenire“, a precizat el. Bob Diamond, CEO al gigantului bancar britanic Barclays, a susţinut aceste afirmaţii, spunând că operaţiunile băncilor se desfăşoară acum într-un mediu economic mondial mai optimist, impulsionat în mare parte de încrederea faţă de revenirea Statelor Unite ale Americii.
Deşi au ieşit din recesiune, statele nu au înregistrat creşterile economice „exuberante“ care apar în general după ieşirea din criză, a precizat însă Rogoff.

În această primăvară, autorităţile de reglementare din UE vor demara încă o rundă de teste de stres pentru a determina starea sistemelor bancare ale statelor comunitare. Aceste teste arată abilitatea instituţiilor bancare de a rezista în faţa unei noi crize, spun oficialii europeni. Însă ele nu vor reuşi să calmeze investitorii cu privire la stabilitatea sectorului bancar european, cred analiştii. „Ultimul set de teste de stres din Europa este considerat acum o glumă“, scrie editorul Simon Nixon în „The Wall Street Journal“. Desfăşurate în iulie 2010, evaluările au catalogat drept „stabile“ mai multe bănci, susţinând că acestea vor rezista unei viitoare crize. De fapt, ele nu au reuşit să o depăşească pe cea actuală.

La numai câteva luni, câteva instiuţii bancare care au promovat testele de stres au avut nevoie de împrumuturi de urgenţă de la guverne pentru a evita colapsul. A fost cazul Allied Irish Bank (a doua bancă irlandeză ca mărime), Anglo Irish, Irish Nationwide Building Society şi EBS Building Society. Mai mult, Bank of Ireland, cea mai mare bancă din Irlanda (aflată în proporţie de 36% sub control guvernamental), ar putea fi şi ea naţionalizată dacă nu reuşeşte să obţină 1,5 miliarde de euro de la investitori până la sfârşitul lunii februarie.

Acum, liderii europeni promit că noile teste vor fi mult mai stricte şi vor reflecta starea reală a băncilor cu mai multă acurateţe, însă pieţele rămân reticente.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite