Luptele politice subminează aprecierea monedei naţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia nu va fi afectată însă pe termen lung, datorită faptului că s-a detaşat de tensiunile politice Disputele politice apar din nou în atenţia analiştilor economici. De data

Economia nu va fi afectată însă pe termen lung, datorită faptului că s-a detaşat de tensiunile politice

Disputele politice apar din nou în atenţia analiştilor economici. De data aceasta, reprezentanţii grupului UniCredit atrag atenţia asupra faptului că destrămarea alianţei PNL - PD pare foarte probabilă în 2007.

După ce principalele agenţii internaţionale de rating şi oficialii Băncii Mondiale au atras atenţia asupra posibilelor efecte negative ale disputelor din cadrul clasei politice din ţara noastră, acum a venit rândul analiştilor de la UniCredit. Ultimul raport, publicat de această instituţie şi care analizează evoluţia economiilor din Europa Centrală şi de Est, subliniază faptul că destrămarea Alianţei D.A. pare destul de plauzibilă în acest moment. Însă instabilitatea politică nu va influenţa pe termen lung mediul economic, dar pe termen imediat ar putea avea efecte negative asupra monedei naţionale, consideră autorii raportului UniCredit. "Spargerea alianţei PNL - PD măreşte şansele ca PSD să joace un rol important în viitorul guvern, în ciuda scandalurilor legate de corupţie şi a sprijinului politic redus. În ansamblu, nu ne aşteptăm la neajunsuri ale economiei din urma instabilităţii politice, deşi ar putea exista, pe termen scurt, presiuni în sensul deprecierii leului, care s-ar putea observa în piaţa valutară", arată raportul. Adică, o parte din investitorii străini ar putea decide să îşi retragă banii investiţi în România, ceea ce va conduce la creşterea cursului de schimb leu/euro.

Pe de altă parte, oficialii Băncii Mondiale afirmau că, în cazul deprecierii monedei naţionale, efectele negative vor fi resimţite şi prin adâncirea dezechilibrelor externe. Adică, în cazul majorării cursului de schimb, importurile vor fi stimulate în detrimentul exporturilor, ceea ce va conduce la majorarea deficitului comercial şi, implicit, al celui de cont curent. Iar ca urmare a acestei evoluţii, creşterea economică ar putea încetini, determinând şi alţi investitori străini să nu mai vină în România.

Risc politic dacă partidele extremiste câştigă alegerile

În cazul în care, în acest an, vor exista alegeri anticipate, singurul risc politic cu impact asupra economiei ar fi posibilitatea ca partidele extremiste să câştige alegerile, spun analiştii UniCredit. Totuşi, aceştia consideră că scenariul este improbabil. Economia românească nu va fi afectată de instabilitatea politică, deoarece s-a detaşat de astfel de tensiuni, este independentă, de la Comisia Europeană din Bruxelles vin bani, capitalurile străine nu dau semne de nervozitate, iar investitorii din piaţa de capital au căpătat imunitate la scandaluri, au precizat, pentru NewsIn, analişti din mediul economic autohoton. Astfel, Florin Cîţu, economistul-şef al ING Bank, consideră că lupta politică actuală nu are "parfum" de anticipate, moment în care se iau decizii de cheltuieli cu scopul de a seduce electoratul. "Deci, nu dezechilibrează bugetul de stat şi nici nu apare primejdia unei oferte electorale de modificare a Codului Fiscal, ceea ce ar influenţa economia şi deciziile investitorilor", precizează Cîţu.

Totodată, Daniel Dăianu, profesor de economie şi fost ministru al finanţelor, susţine că, în momentul de faţă, nu există riscul ca politicul să aibă influenţe asupra afacerilor.

Perspective de creştere a investiţiilor

Autorii raportului UniCredit consideră că ritmul de dezvoltare al produsului intern brut va fi, în anul curent, de circa 6%, ca urmare a aderării ţării la Uniunea Europeană, dar şi pe baza încetinirii vitezei de creştere a consumului. Totodată, investiţii ar putea continua să înregistrează cel mai înalt ritm de creştere, ca urmare a stimulentelor din partea capitalurilor străine, dar şi datorită proiectelor pentru cofinanţarea fondurilor europene. Astfel, pentru anul curent, analiştii UniCredit estimează un nivel al produsului intern brut de circa 5.020 euro pe locuitor, urmând ca, în următorii doi ani, nivelul să ajungă la aproximativ 6.040 euro/locuitor.

Pe de altă parte, procesul de dezinflaţie îşi va încetini ritmul de scădere. Dacă pentru luna decembrie a anului curent este estimată o rată de 4,8%, în 2008 nivelul prognozat este de 4,2%, urmând ca abia în 2008 să coboare la 3,8%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite