Lupta "băieţilor deştepţi" din energie se mută în ringul bursier

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miza unor exporturi extrem de profitabile ascute conflictele pe piaţa de energie electrică din România Piaţa de energie electrică este din ce în ce mai măcinată de scandaluri. De la

Miza unor exporturi extrem de profitabile ascute conflictele pe piaţa de energie electrică din România

Piaţa de energie electrică este din ce în ce mai măcinată de scandaluri. De la dezvăluirile din vara anului trecut legate de contractele ieftine de care beneficiau intermediarii de electricitate, demiterile de directori, anchetarea unui ministru al economiei privind favorizarea unei companii pentru a avea acces la energie cu preţuri preferenţiale, asistăm acum la un război rece pentru energia care se tranzacţionează pe Bursă. Pentru că miza care stă în spatele acestei confruntări este foarte mare.

Fostul ministru al economiei, Codruţ Şereş, a emis, în vara anului trecut, un ordin prin care obliga producătorii de energie electrică să vândă cantităţile disponibile prin intermediul unui mecanism mai transparent, cel al platformei contractelor bilaterale (PCCB) de pe piaţa de energie administrate de OPCOM. Ordinul a fost dat după ce o anchetă a corpului său de control a scos la iveală faptul că anumiţi traderi de energie cumpărau de la complexurile energetice electricitate la preţuri preferenţiale, pe care ulterior o revindeau Electrica, furnizor de stat.

Deşi piaţa centralizată a contractelor bilaterale a fost pusă în funcţiune încă din decembrie 2005, pentru a asigura un mecanism transparent de tranzacţionare a energiei, atât producătorii, cât şi furnizorii preferau în continuare negocierea directă. Dovada: la şase luni de la lansare, tranzacţiile pe PCCB nu acopereau nici 1% din totalul energiei vândute la nivel de ţară.

Contractele pe Bursă devin din ce în ce mai interesante

Ordinul dat de ministrul Şereş a schimbat oarecum situaţia. Odată ce contractele încheiate în anii trecuţi vor expira, toată energia disponibilă va trebui să fie vândută pe Bursă. Astfel, miza celor care gestionează tranzacţiile bursiere devine din ce în ce mai mare.

Mai mult, deschiderea tot mai accentuată a pieţei de energie, odată cu opţiunea consumatorilor de a-şi schimba furnizorul actual de electricitate, în speţă filialele Electrica, va spori cantităţile tranzacţionate în sectorul concurenţial. Ceea ce va creşte şi rolul furnizorilor privaţi. În prezent, gradul "oficial" de deschidere a pieţei este de 83,5%, dar cel real este de circa 50%, ceea ce înseamnă că jumătate din energia consumată la nivel naţional se tranzacţionează la preţuri negociabile. Pe PCCB, destinată segmentului concurenţial al pieţei de energie, cantitatea de electricitate tranzacţionată pentru anul 2006 a fost de 0,7 TWh (1,36% din consumul total al ţării), preţul mediu fiind de 130 lei/MWh. Pentru 2007, volumul a crescut la 2,25 TWh (4,34%), iar preţul mediu a urcat la 159 lei/MWh (circa 45 euro/MWh).

"Băieţii deştepţi" vor să exporte

Dacă în România, în lipsa ofertelor prea multe ale producătorilor, preţul contractat pentru 2007 a urcat cu peste 20%, făcându-l greu suportabil pentru piaţa internă, nu la fel este şi pentru ţările vecine, unde se arată oportunităţi interesante la export. Criza de energie din regiune generată de închiderea a două reactoare de 440 MW (un reactor de la Cernavodă are 700 MW şi asigură 9% din producţia ţării) din Bulgaria, închiderea altor grupuri nucleare în Slovacia, face ca ţări precum Ungaria, net importatoare, Ucraina, Polonia, Slovacia, Cehia, Albania sau Grecia să plătească oricât pentru această marfă.

Din informaţiile noastre, în Cehia preţul tranzacţionat pentru primul trimestru din 2007 a fost de peste 58 euro/MWh, pentru Albania estimându-se o creştere a preţului electricităţii cu două treimi în acest an. În Ungaria, de exemplu, oferta de preţ locală pentru primul trimestru este de circa 67 de euro/MWh, iar în Grecia se aşteaptă o creştere a preţului, în trimestrul al treilea, până la 80-85 euro/MWh. De altfel, Grecia, ţara unde am exportat cel mai mult anul trecut, plăteşte oricât pentru energie electrică în sezonul turistic, mai-octombrie, pentru că se ştie că pune un preţ foarte mare pe calitatea serviciilor pe care le oferă, iar Bulgaria are obligaţii foarte mari, inclusiv pentru această ţară.

Mai mult, într-o perioadă în care şi hidraulicitatea este scăzută, preţurile vor fi din ce în ce mai ridicate în Balcani. Dacă ţinem cont că, în 2006, am exportat circa 8%-9% din producţia de energie a ţării, ne dăm seama că profiturile traderilor pot fi uriaşe, de zeci de milioane de euro. De altfel, ministrul economiei, Varujan Vosganian, a declarat că exportul de energie electrică a crescut, de la circa 4,5 TWh la 5,5 TWh (5,5 milioane MWh) în 2006. "Probabil că ar mai fi crescut dacă nu am fi luat câteva măsuri prin care să îngrădim dezvoltarea exporturilor în decembrie-ianuarie. Există o anumită presiune din cauza reducerii producţiei în Bulgaria, Grecia şi aşa mai departe", a declarat, ieri, Vosganian.

Din păcate, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nu a dorit să ne precizeze care sunt companiile exportatoare, afirmând că nu este de competenţa ei să furnizeze această informaţie.

BRM ar vrea să organizeze licitaţiile cu energie

Ţinând cont de ceea ce am prezentat anterior, se explică de ce, de circa două săptămâni, a fost lansat un război al intereselor între Bursa Română de Mărfuri (BRM) şi Bursa de energie administrată de OPCOM, filială a Transelectrica, unde se desfăşoară în prezent tranzacţiile de electricitate.

Acuzând o serie de deficienţe ale OPCOM, printre care lipsa de transparenţă în stabilirea preţurilor pe PCCB, lipsa posibilităţii negocierii directe a preţurilor, precum şi faptul că OPCOM este integral reglementată de stat, BRM vrea, nici mai mult, nici mai puţin, preluarea platformei contractelor bilaterale. Propunerea pare a fi susţinută de ANRE. Preşedintele instituţiei, Nicolae Opriş, a declarat pentru Adevărul că existenţa a doi concurenţi (deşi în acest caz nu mai poate fi vorba de aşa ceva - n.r.) poate duce la un lucru bun, pentru că participanţii la piaţă se vor duce acolo unde consideră că e mai bine. "Pe PCCB, în momentul de faţă, preţurile s-au dus foarte sus, ceea ce a dus la blocarea contractării, în condiţiile în care ordinul ministrului obligă să se vândă doar acolo", a precizat Opriş.

Pe de altă parte, activitatea OPCOM este integral reglementată de ANRE, iar orice fel de deficienţe ale Bursei trebuie corectate de această instituţie. Pentru că mecanismul de licitare pe PCCB este destul de greoi - ofertele trebuie depuse cu 9 zile înainte, ofertanţii nu pot să negocieze decât o singură dată etc. - şi destul de netransparent, în sensul că nu se cunoaşte preţul de închidere a sesiunii (invers decât se întâmplă pe bursele europene, unde nu se cunosc participanţii, dar se cunoaşte preţul de închidere), OPCOM a propus ANRE, încă din februarie anul trecut, implementarea unei noi platforme, a contractelor forward, care ar fi dus la o descongestionare şi transparentizare a licitaţiilor. Mecanismul nu a fost aprobat încă de ANRE, deşi OPCOM i-a adresat mai multe scrisori în acest sens.

Vosganian: se poate tranzacţiona şi pe BRM

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a recunoscut ieri că această piaţă trebuie fluidizată. "Din cauza faptului că PCCB funcţionează destul de rigid, piaţa de echilibrare şi piaţa pentru ziua următoare (PZU) au procente mai mari decât e normal într-o piaţă şi asta scumpeşte energia electrică". De altfel, din datele OPCOM, pe PZU s-au tranzacţionat anul trecut 4,11 TWh (7,74% din consum), iar preţul mediu pentru 2006 a fost de 180,77 Lei/MWh (51,57 euro/MWh), cu mult peste nivelurile de pe PCCB. Vosganian a declarat că, în principiu, este de acord cu tranzacţionarea de energie şi pe BRM. Totuşi, energia electrică este o marfă specializată şi o componentă a siguranţei naţionale, nicăieri în lume energia nu se tranzacţionează decât pe o bursă specializată. Mai mult, ANRE a recunoscut că nu intervine în piaţa liberă şi că nu este abilitată să dea avize pentru burse, ceea ce înseamnă că BRM nu intră sub jurisdicţia ANRE, astfel încât contractarea de energie poate merge într-o zonă necontrolată. Mai mult, în afară de Anglia, în nicio altă ţară din Europa nu se tranzacţionează energie decât pe o singură bursă. Tocmai deoarece competitivitatea se naşte prin creşterea numărului de participanţi la o piaţă.

Există o anumită presiune pe exporturi din cauza reducerii producţiei în Bulgaria
Varujan Vosganian
ministrul economiei

La Bursa energiei, preţurile au crescut foarte mult, ceea ce a dus la blocarea contractării
Nicolae Opriş
preşedintele ANRE

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite